tiistai 15. toukokuuta 2007

Laos, Vang Vieng - Luang Prabang

Hiphei trallalaa.


Vang Viengissa vierahti viikko toooosi nopeeta. Viime kerran tubeilujen jalkeen oli taas yksi "ei tehda mitaan" paiva.. ja mie meinasin jo kuolla tylsyyteen... tai ehka en vaan osaa ottaa iisisti.. pelkaan et missaan jotain tarkeeta jos en ole jokapaiva touhottamassa jos johonkin suuntaan.. Noh, sunnuntaina sit Jere onneksi lahti miun kanssa luola/trekkaus retkelle. Hese ja Juhani jaivat viel nukkumaan aamulla, kun me hipsittiin aamupalalle ja retkelle. Kaytiin neljassa eri luolassa ja kaveltiin parin kylan lapi, oli toooooosi hienoa! mielettomia maisemia ja upeita luolia.. vaikka mulla kyl meinas iskee pieni ahtaanpaikankammo vahan valiin.. mm. viimeisessa luolassa mentiin tubeillen luolan sisaan, otsalamput paassa (luolissa ei valoa, eika mtn. oikeaa kavely reittia..) ja oikeasti mentiin niin ahtaistapaikoista et kontattiin ja ryomittiin savipohjalla, selka luolan "kattoa" hipoen.. mukana oli yks hieman kookkaampi mies ja silla nayttikin valilla olevan hieman vaikeuksia edeta.. Sit kun piti viel ohittaa sellanen kammenenkokoinen hamahakki alle metrin lahietaisyydelta, piemassa, ahtaassa luolassa ryomien, oli miun fobiat kyl aika koetuksella.. pienta siedatyshoitoa selvastikin. huh. Tollaset luolat ei kyl missaanpain eurooppaa olis laillisia.. Opas oli kyl pateva, osasi englantia suht.hyvin ja tunti luolat kuin omat taskunsa.. ja huuteli meille edelta vain "mind your head", "mind your step", "slippery" ym. :) luolissa olikin erittain liukasta, koska suurimmassa osasta tippui vetta jostain ja luolien pohja oli jotain saventapaista. Viime vuonna joku mies oli eksynyt ja kuollut luolaan mentyaan sinne ilman opasta.. ei ollut halunnut ottaa opasta ja mennyt luolan toiseen kerrokseen mista oli tippunut alas ensimmaiselle tasolle.. Nice.


Luolien jalkeen kaveltiin kauniissa maisemassa meidan poimimispisteelle, mista meidat vietiin tubeilun aloitus kohtaan ja sitten taas tubeiltiin jokea alaspain. Mie en taaskaan uskaltanut hyppia... perhana. tosi hannari olen, jai hypyt hyppimatta. hoh.


Maanantaina kaytiin ostamassa liput sitten minibussiin, joka lahtisi tiistai aamuna kohti Luang Prabangia. Matka on jotain 230 km, mutta kestaa sen 6 tuntia! huh.


Maanantaina loydettiin myos tosi kiva paikka Joen rannasta lahelta meidan guesthousia, mista paasi uimaan jokeen ja ottamaan aurinkoa. Siel sit paikallinen pikkutytto (about 2 1/2v.)leikitytti minuu ja jeree joessa.. :) piti uida sen kanssa ja ettii hienoja kivia pohjasta :) Harmiteltiin aika paljon et loydettiin toi ranta vasta just ennen lahtoo.. siel olis ollu TOSI mukava viettaa viela muutama aurinkoinen hellepaiva.. hmm. paatettiinkin etta kun tullaan Luang Prabangista takaisin Vientianeen (Vang Vieng siis matkanvarrella..) niin mahdollisesti jaataisiin Vang Viengiin muutamaksi yoksi. Viela ei olla aikataulusta mitenkaan jaljessa.. naita hyvia paikkoja vaan tuntuu loytyvan aina.. :) ja aina haluaisi olla viela vahan pidempaan joka paikassa ;)



Tassa kavellaan kohti luolia..opas pyyhaltaa jo edella. Oli onneksi vahan pilvisempi paiva, niin ei tarvinnut paahtua helteessa. Juuri oikea saa tuollaiselle retkelle.









Tallasia muodostelmia oli luolat taynna..ja ne oli vissiin jotenkin onttoja, niita kun "rummutti" niin kuului ihan sama aani kuin jostain rummuista :)
Meidan opas taa pieni kaveri, nayttaa tosi nuorelta, mutta on kuitenkin 25v. tienaa oppaana sen 4$/paiva ja niistakin rahoista lahettaa sit osan kotiinsa perheelleen.




Tassa luolan suuaukko, minne mentiin tosiaan noilla rekan renkaan sisarenkailla tubeillen, narusta vaan kiskottiin itsea eteenpain luolan sisalla :) sit "rantauduttiin" ja aloitettiin ryomiminen :)





Tassa eilen loydetty uimamestan rantabaari :) Jere tiskilla.
Tanaan Tiistai aamuna meidan bussi lahti hieman ennen yhdeksaa kohti Luang Prabangia. Oli kyl reissun tahanasti mahtavimmat nakoalat matkalla! mentiin parhaimmillaan yli 800m. merenpinnanylapuolella! ajettiin roikkuvien pilvienlapi, kapeaa serpentiini tieta.. matka kesti tosiaan ilman suurempia pysahdyksia sen 6 tuntia! huh. Eli taalla ollaan Vang Viennissa, 700m. (muistaakseni) merenpinna ylapuolella. Vahan ollaan jo kaveltya kaupunkia lapi ja ainakin tosi upeita markkinoita on jo tullut vastaan,, Oltiin Juhanin kanssa ihan innoissamme. Taalta saisi niin paljon kaikkea TOSI hienoa.. hmm.mennan huomenna ehka Juhaninkaa vahan "shoppaamaan" ;) Myos Norsuilla taalla paasisi ratsastamaan ja vesiputouksia pitaisi kayda tsekkaamassa.. paljon ohjelmaa muutamalle paivalle. Huominen kuitenkin otetaan viel ehka ihan kaupungin tutustumisen kannalta. Niin ja taa Luang Prabang on Unescon Maailman perinto kohde.. suojeltu kaupunki. :)

Etta tammosia tallakertaa.. Huomenna tai ylihuomenna taas lisaa! halit ja hei!










5 kommenttia:

dolphy kirjoitti...

Vitsi!
Pidot näköjään vaan paranee viikko viikolta. Minua ei tuollaisiin ahtaisiin paikkoihin saisi, paniikki iskis varmasti heti päälle.

Laos kun on rutiköyhä maa, niin onko siellä kerjäläisiä tai vastaavia paljon tullut vastaan, vai tyytyvätlö paikalliset jättämään "rikkaat" valkonaamat rauhaan?

kyselee
dolphy

Anonyymi kirjoitti...

Aikas nuori uimarityttö 2,5 vuotta? Olihan äiskä lähistöllä! Mitä muuten meinasitte osteskella - mitä olisi tarjolla? Minnalle menee terveiset sen vanhempien kautta.....
Meillä kesämökin siivoustalkoot Helatorstaina - toivotaan että kelit suosii.
Elämyksiä ja kokemuksia koko jengille vaan roppakaupalla - terveisin - Tarja

Anonyymi kirjoitti...

Etsintäkuulutettu Minna ilmoittautuu. :P

Koetin kyllä laittaa sulle tekstiviestiä siihen thai-numeroos, mut se ei kyllä perille asti tainnut tulla.

Laitan joku päivä postia siihen mese-mailiis.

Aurinkoista toukokuun jatkoa sinne! :)

/M

Jennnnni kirjoitti...

MIMMA MINNA! MEse meili os. ei ole miulla toiminnassa,,,niinku ei siunka ilmeisesti? sinne koetin siulle meilii laittaa! laita siis jvillman@yahoo.com ! tattista!

-JEnnijee :)

aijoo, huomen mennaan elefantteilla ratsastamaan! jee. ;)

Anonyymi kirjoitti...

Vaikka Laos onkin todella koyha maa, ei kerjalaisia ole ainakaan sen enempaa kuin Thaimaassakaan.

Suurin osa tulee joten kuten toimeen alle dollarilla paivassa. Ihmiset asuvat 10 hengen majoissa, joissa ei ole juoksevaa vetta tai sahkoja, kasvattavat oman ruokansa, juovat vain ja ainoastaan vetta, eivatka kaytannossa koskaan syo lihaa.