tiistai 29. toukokuuta 2007

Kambodza, Kratie

Heivaaan hei.. sydan hakkaa tuhatta ja sataa, kun pitaa kytata superisoja heinasirkan ja torakan risteytyksia, etteivat lenna paalle.. paikalliset nauraa kun mie jo kerra jouduin pomppaamaan tasta penkista ja hatistelemaan paaltani sellasta. IUH. niilla on viel sellanen tosi pitka piikin nakoinen juttu perapaasssa!

ELi ollaan siis paasty Kambodzan puolelle Kratieen, joka on kyllakin aika lyhyen matkan paassa rajalta. Siis Siem Reapiin ei paase yhdessa paivassa, vaan pitaa tehda yks stoppi ja nukkuu yon yli. Alunperin piti paasta Kampongchang:iin asti, mutta jostain syysta(ei saatu selville..ilmeisesti vaihdetaan parempaan bussiin) jaatiinkin jo tanne Kratieen yoksi. (tai meidat jatettiin).

Don Det:illa kaytiin yhtena paivana Jerenka fillaroimassa Don Khon:in (saari DOn Det:in vieressa, rankalaisten rakentama ainoa rautatiepatka koko Laosissa yhdistaa saaria) vesiputoukselle ja delfiinien bongaus rantaan.. Vesiputous oli hieno! melkein yhta iso ja vaikuttava kuin se aikaisempi putous. Delfiineja ei sitten nakynyt, mutta matkalla rantaan meita tuli vastaan isa/ukki(?) ja poika paimentaen kahta vesipuhvelia, poika kysyi kasilla nayttaen etta onko meilla kynaa.. mulla oli sit kuin olikin mukana ja annoin sen pojalle, se ryhty kiittamaan ja kumartamaan syvaan, oli ihan mielettoman iloinen siita mustekynasta! annoin sille sit myos sellasen vanhan kasikoruni, jota olin jo heittamassa pois ja taas tuli isot kiitokset, hymyt ja wai- tervehdykset (kadet yhdessa rinnan tasossa ja kumarrus..). Pienilla asioilla voi saada ihmiset iloiseksi, ehka se poika voi nyt opetella vaikka kirjoittamaan tai jotain :) Tasta lahtikin ajatus ettei olisi yhtaan huonompi idea pitaa aina kynia ja vaikka jotain vihkoa mukana etta voisi antaa tarvitsevalle..

Eilen keksittiin sitten Ristiseiska! pelattiin aikapitkalti koko paiva ristiseiskaa ja ruvettiin jo pitamaan kirjaa voitoista ja havioista. Paatettiin myos etta kilpaillaan aina maan voitosta.. ELi Hesesta tuli sitten Laosin Ristiseiskakunkku.. JUhani havisi. Jere taisi olla toinen ja mie kolmas. :)

Tana aamuna lahto piti olla kahdeksalta.. eli ylos puoli seitseman, kamat kasaan ja aamupalalle. Kasilta lahdettiinkin saarelta veneella "satamaan" jossa sitten odoteltiin puoli yhteentoista asti (ainakin) ennen kuin paastiin lahtemaan! huh. odottaminen on rankkaa. Rajalle matkattiin loppumatka onnetonta, kuoppaista hiekkatieta metan keskella.. ja raja oli molemmilla puolilla sellanen lautahokkeli :) eli nyt on saatu passeihin taas leimat ja Kambodza on korkattu.. rajalla vaihdettiin toisiin minibusseihin, joiden lahtoa piti taas odottaa.. sitten matkattiin joku tunti Stung Trengiin. Perilla minibussista lauttaan ja lautalla Mekongkin yli, jossa kaveltiin matkatoimistolle/ravintolalle, syotiin, odotettiin vahan lisaa ja hypattiin taas uuteen bussiin. Taa bussi olikin sitten jotain aika jarkkya.. penkkivalit olivat niin ahtaat, etta edes mina (okei, olenhan aika pitka..) en pystynyt istumaan niissa normaalisti, koska polvet ottivat niin paljon kiinni etenaolevaan penkkiin. Onneksi paikkoja oli vahan enemman kuin meita matkustajia ja Hese ja Juhani saivat molemmat 2 penkkia, Me Jeren kanssa sitten koetettiin kituuttaa vierekkain. Oli aika tuskaista. Eli ehka hyvakin etta jaatiin jo tanne Kratieen, eika jatkettu tuolla bussilla pidemmalle. Kuulimme etta huomenna pitaisi olla sitten kunnon bussi loppumatkalle.
Lahto on aamulla 7:00 ja perilla Siem Reapissa noin kolmen aikoja. Ollaan yo viela aika hienossa Guesthousissa, gutaa Don Det:in "mokkeilyn" jalkeen, Ja LANKKARI WC, jihu! =P

Kambodzassa kuulemma kaikki heraa aikaseen ja paikat menee kiinni ajoissa.. Nytkin kello 20:00 ja "kaupungissa"tuntuu olevan jo kaikki paikat kiinni.. taa netti paikkakin oli menossa kiinni, mutta paastiin viela :) joskin vahan nyrpein naamoin meidat otettiin vastaan.

Alkuvaikutelma on erittain hyva Kambodzasta! vaikuttaa oikein hyvalta! ja taalla on nakynyt Hevosiakin! (missan muualla ei ole viela nakynyt!) paasisikohan taalla ihan ratsastamaan jossain? hmm.

Nyt opettelemaan vahan uuden valuutan kayttoa (1$ = n.4000 riel:ia), perus tervehdyksia paikallisella kielella ja maistamaan Kambodzan kansallis olutta Angkoria.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa, taas uudessa maassa, jossa ei edes pojat ole olleet aiemmin. Angkor näyttää olevat varsin mielenkiintoinen paikka, tosin melko kalliit paasymaksut. Nahtavaa riittaa siella useaksikin paivaksi.
Taalla Vantaalla oli tanaan lamminta 29 astetta ja painostava ilma. Ukkossateita ja hieman viileampaa on luvassa. Tosin viikonloppunakin saattaa olla viela 25 astetta. Eihan tama sen maailmankolakn lampotiloille parjaa koskaan.
Mielenkiintoisia hetkia toivottaa
Hannu

Anonyymi kirjoitti...

Terve,

Matka jatkuu ja uusi maa edessä. Muutama vuosi sitten kun oltiin Egyptissä niin siellä kynillä oli samanlainen vaikutus. Onkohan kynillä joku suurempikin merkitys vai onko kyse vaan puutteesta ?

Anonyymi kirjoitti...

Nimi jäi tuosta ylemmästä.

-Marko

Anonyymi kirjoitti...

Äitiinstä on tyttö tullut - ötökät puistattaa!!! Joensuussa lämmintä vain +10 astetta eikä taida viikonlopuksi lämpenevän - on ne pikkusiskon valmistujaisetkin.... Antamisen ilo ON suurempi kuin saamisen ilo - eikö vaan?
Kuvia(kin) odotellessa - terveisin
Tarja ja Sauli ja Jaana (Jennin perhettä)

Anonyymi kirjoitti...

Siitä kynästä se poika saa varmaan hyvät hillot kun se myy sen eteenpäin :)
Katja