perjantai 18. toukokuuta 2007

Laos, Luang Prabang

Taalla ollaan viela! Eli Perjantaita edetaan. Keskiviikkona tosiaan kaveltiin vahan tata kaupunkia lapi.. yksi paakatu taalla on eli tosi pieni ja sympaattinen city :) Ranskalaiset ovat jattaneet jalkeensa useat Bakeryt, joista saa ihan oikeaa kahvia, croisantteja ym.herkkuja.. ruisleipaa me ei kylla viela valitettavasti olla paasty maistamaan, mutta ehka viela ehditaan ennen huomista.

Kaytiin myos Juhanin kanssa kiertelemassa vahan myyntikojuja, muttei loppujenlopuksi ostettu juurikaan mitaan. Kaikkea aivan ihanaa ja upeaa oli myynnissa, mutta ryhdyppa sitten kantamaan jotain puuveistosta rinkassa seuraavat 5kk. juu ei. Illalla mentiin sitten syomaan LaoLao garden:iin.. laolao tarkoittaa paikallista pontikantapaista viinaa. Siella otettiin grillaus setti.. josta kuvaa alempana :) istuttiin siina poydan aaressa grillaillen ilta.. kunnes kello alkoi olla sen verran etta piti siirtya takaisin Guesthousiimme.

Laosissahan patee tosiaan laki, etta jokaisen kansalaisen taytyisi olla klo 24:00 siella paikassa missa yonsa yleensakin viettaa.. tasta johtuen kaupunki on TODELLA hiljainen ennen puoltayota.. kaikki ravintolat ym. on menneet kiinni ja ihmiset koteihinsa. Eli toisinsanoen taalla on puolitaoin kaikilla kotiintuloaika :) hih.

Tassa kuvaa yhdelta tori "kadulta". Paljon on myynnissa kasityo tavaraa.. kankaita, perinne asuja.. koruja, maalauksia ymym.







Jeren ottama hieno maisemakuva joesta, joka yhtyy Megonkiin. Luang Prabangin keskusta on tavallaan mekogin ja taman joen valissa.







Tassa Grillattiin kana seka vesipuhveli fileita. Poydissa on keskella laatta joka otetaan irti, laatan alta pajastuu kolo, jonne upotetaan hehkuvia hiilia taynna oleva puinen kori.. jonka paalle asetetaan vahan vuoan muotoinen metallinen vati.. keskelta se menee korkeammalle ja alhaalta jaa kourumaisesti.. kouruun laitetaan maustelienta, jonne upotetaan omaan tahtiin salaatilehtea, sienia, kaalia, tomaattia, kananmunaa ym. korkeimmalla kohdalle laitetaan iso laski pala josta valuu rasvaa alas kouruun.. kourun ja korkeimmankohdan valiin jaa tilaa mihin laitetaan lihan ja kananpalat kypsymaan.. laskista tuleva rasva pitaa huolen ettei kanan ja lihan palat jaa kiinni "grilliimme" ja kaikki tama piti tehda vain syomapuikkoja apunakayttaen.. eli tuli ihan hyvaa treenausta :)

Laosissa ainoastaan Juhani on meista syonyt puikoilla, silla taalla pidetaan epakohteliaana, jos koetat syoda puikoilla etka sita osaa.. joten me muut olemme jattaneet suosiolla puikot valiin Laosissa :) (Juhani siis ilmeisen hyva puikoilla syoja :)

Keskiviikko aamuna herattiin aikaseen ja lahdettiin Norsuilla ratsastamaan! matka norsufarmille kesti noin 30min. ja itse norsuilla ratsastaminen kesti puolitoista tuntia! ..mie olin vahan pettynyt kun sai istua vain tuolla korissa.. olisin halunnut istua siina missa Mahoutit (norsun ohjaaja..) istuu eli kaulalla.. noh, ehka jokin toinen kerta. Kyyti oli aika heiluvaa ja meidan norsulla oli jatkuvasti nalka, niin se repi muutaman pikkupuun karsallaan matkalta mukaan ja viuhto silla valilla otokoita ympariltaan :)


Mentiin norsuilla aika syvalla joessa myos. Juhanin ja Hesen norsu oli hieman matalampi kun mun ja Jeren, joten sen piti valilla pitaa vain karsaa pinnalla kun suu oli muuten veden alla :)

Ei toi norsuilla korissa ratsastaminen mitaan erityista huvia ollut, mutta tulipahan sekin koettua :) Ratsastuksen jalkeen syotettiin norsuillemme banaaneja :) Ja olihan ne Ronsut aika sopoja :)


Norsuilujen jalkeen palasimme takaisin kaupunkiin, soimme meille tarjotun lounaan (kuului retkeen) ja lahdimme seuraavaksi vesiputoukselle. Sinne ajettiinkin sitten jo melkein tunti..perilla tuiskailtiin kun muutkin olivat loytaneet sinne.. Ihan mielettomasti turisteja! ja tietenkaan meidan retki ei sisaltanyt vesiputoukille sisaanpaasyhintaa, joten jouduimme viela maksamaan lisaa etta paastiin sinne.. putous oli iso ja ihan hieno, muttei nyt mitenkaan "erityinen".. alempana puotousta oli vesi "altaita" joissa paasi kaymaan uimassa..mekin kaytiin ja olipa kylmaa vetta! huih. virkisti mukavasti :)

Joen alajuoksulla oli myos karhutarha ja tiikeri! karhut oli "huostaanotettuja" huonoista oloista loydettyja karhunpentuja ja muutama isompi karhu. Tiikeri oli myos loytynyt ilmeisesti jostain lahialueelta huonossa kunnossa. "farmia" pyorittivat englantilainen pariskunta, jotka olivat vapaaehtoistyossa. Tavattiin farmilla vain Jane, joka kertoi meille karhuista ja tiikerista.. Juhani ja Jere kavivat myohemmin kysymassa et olisko Jane halunnut tulla illalla meidan kanssa syomaan jonnekin. Ja illalla me tavattiinki Jane ja sen mies. Molemmat ovat yli 30v. kyllastyivat asumiseen ja hektiseen elamaan Lontoossa, myivat talonsa ja lahtivat 2vuotta sitten maailmalle.. ovat olleet nyt toissa melkein vuoden taalla Luang Prabangissa. Asuminen heille on jarjestetty, mutta muuten ilman mitaan rahaa ja aikaisempaa kokemusta villielaimista tekevat tyota nyt taalla. Hmm.. ei yhtaan hullumpi ajatus. Etenkin kun ne karhut oli NIIIIn sopoja, varsinkin pennut :)

Ilta sujui sitten heidan kanssaan rupatellen. Tanaan Perjantaina on satanut miltei koko ajan. Nettiin olen koettanut paasta koko aamun, mutta yhteydet on olleet TODELLA surkeita.

Tanaan pitaisi ostaa bussi lippu Vang Viengiin.. eli mennaan takaisin sinne viettamaan muutama toivottavasti aurinkoinen paiva joenvarrella :) josta sitten jatketaan takaisin Vientianeen, ja sielta sitten 15 tunnin bussimatka Pakseen Etela-Laosiin. Paksesta haluaisin tehda paiva retken Laosin suurimmalle tai ainakin kuuluisimmalle nahtavyydelle.. mutta saa nahda, ehditaanko, poikia se tuskin hirveemmin kiinnostaa ja meilla alkaa jo vahitellen olla kiire pois maastakin. Jerella ja mulla on tasan 2 vkoa aikaa olla Laosissa, sitten menee viisumi umpeen. Hesella ja Juhanilla on muutama paiva enemman. Paksessa ei ole tarkoitus viettaa aikaa, vaan jatkaa mahdollisimman pian matkaa Shi Phan Don:ille (= Four thousan islands), tai jollekin saarelle siella. Eli MeKong on siella leveimmillaan, ja siella on ilmeisen monta saarta, joista muutama asutettu ja turistisoitunut. Sahkoa ei viela muutama vuosi sitten ollut saarilla juurilainkaan, nykyisinkin vain ilmeisesti vain tiettyihin aikoihin. Talla alueella asustelee myos harvinainen delffiinilaji! makeassa vedessa kun ei kovinkaan monet delfiinit (olisivatko jopa nama taalla ainoat?) viihdy.. niita siis taytyisi myos paasta Bongaamaan.

ELi 2 vkoa Laosissa oltu ja viela toiset 2 vkoa Laosia jaljella, Sitten Kambodzaan.. vitsit aika menee nopeeta!

En tieda onko Suomeen asti uutisoitu Laosin Maanjaristyksesta mitaan? no, taalla sellainen keskiviikkona kuitenkin oli! 6.1 richterin voimakkuus oli tuntunut Bangkokissa asti, jossa olikin evakuoitu ihmisia isoista rakennuksista.. Jaristys oli ollut siis jossain tassa lahella Luang Prabangia.. myos Pohjois-Thaimaassa ja Vietnamissa se oli huomattu.. ihme vaan etta me ei kylla taalla huomattu mitaan :) Luin siita vasta jostain jonkun toisen matkalaisen blogista netista ja kavin sitten katsomassa BBC:n sivuilta uutisen asiasta :) etta nain onnellisen tietamaton sita on kaikesta mita ihan lahellakin tapahtuu ja sattuu.

Mutta kuulumisia taas myohemmin, nyt syomaan! :)

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys nyt varsin kesaisesta Suomesta, lamminta on jo parikymmenta astetta ja viikonloppuna ja alkuviikosta on luvassa lampimampaa.
Varsin mielenkiintoiset kuvaukset taas retkiltanne, nakemista ja kokemista on vuosiksi eteenpain. Luolissa tubeilut olisi kylla minulta jaaneet valiin, sen verran ahtaalta se homma naytti jo kuvissa saati kuvauksessasi. Mitenkas paljon siella on muita turisteja liikkeella? Maanjaristyksesta en muista lukeneeni, onneksi.
Teilla on hienot dr Livingstone -hatut.

terveisia
Hannu (Hesen faija)

Anonyymi kirjoitti...

Olipas tapahtumarikas päivä teillä! Tuollaisen päivän jälkeen voikin hyvillä mielin viettää 'ei tehdä mitään päivää'..... Turvallista matkantekoa vaan....
Toivottele: Tarja (Jennin äiti)

Anonyymi kirjoitti...

Ensiksi kiitokset Jennille mahtavasta ulosannista, jota on ollut todella mukava lueskella.
Enemmän niitä rantaleijona kuvia, tiedän että ne leijonat siellä kyllä lymyilee =)
Pitäkäähä Juhanista huolta, ettei se yksin lähde mihinkkää seikkailemaan.(onko jussi käyny kiipeilee?) tai Hese bodaamassa? =)

Nähdään noin 1.5kk päästä sitten.
T:kuosi

Anonyymi kirjoitti...

moromoro,

tosi siistejä kuvia, oon ehkä vähän kateellinen. Pitää ehdottomasti itekin päästä näkemään maisemat omin silmin joskus.

Noi illanvietot ja safkaamiset porukalla on varmaan mahtavaa. Itte kaipasin sellaista enemmän tänne meidänkin kulttuuriin.

Tossa vesiputouskuvassa ootte kaikki tosi hot, grrrrr =)

t. Teemu

Mom kirjoitti...

Laitoin OIKEIN ISON loton vetämään, että jos vaikka pääsis teitä moikkaamaan....ja arvatkaas vaan millanen laulukuoro täältä tulee, jos voitto napsahtais. Meit tulis kaikkien koko suku kerralla ja 3 pvn jälkeen te jo huokailisitte, että menis noiki kotiin Suomeen jo :):):)

IKÄVÄ täällä kitisee sisuksissa, mutta ihanaa olla vilpittömästi kateellinen noin mahtavalle päivälle WOW!!!!

Jeren mutsi