sunnuntai 27. toukokuuta 2007

Laos, Si Phan Don, Don Det.

Moi taas pitkasta aikaa!

Ollaan oltu nyt pian kolme paivaa taalla Si Phan Don:illa (= Four thousan islands) ja Don Det:hin saarella siis.

Tultiin Vientianesta Pakseen yobussilla, joka oli melkein parempi kuntoinen kuin thaimaan puolella! yllattavan hyvin saatiin nukuttua..tai ainakin mie ja Jere :) Paksessa mentiin suoraan hotelliin.. joka kyl suomessa ei olisi yltanyt edes hostelli asteikolle.. Huoneet haisi kosteudelle, suihku eika ilmastointi toiminut (mulla ja Jerella kyllakin vain) ja muutenkin aika synkeat huoneet, mutta kyllahan niissa nyt aina yhden yon pystyi olemaan. Pakse olikin sitten aika kuollut kaupunki.. vahan kaveltiin ympariinsa.. illalla tuli mieleton ukkos-sade kuuro..kastuttiin aika hyvin :)
Varattiin seuraavalle paivalle Vene matka Champasakiin, jossa oltaisiin oltu paiva, katsellen raunio nahtavyytta jne. Seuraavana yona (ke-to) pojat (Hese ja Jere) valvoivatkin yolla ja katselivat jalkapalloa..jai unet vahiin..

Torstai aamuna mentiin sitten matkatoimistoon, josta liput oltiin buukattu ja meille infottiin etta veneet ei lahde tanaan..(ei saatu selville mitaan syyta kyllakaan..) ja etta he heittaisivat meidat minubussilla, samalla kun vievat muut ihmiset tanne Si Phan Donille.. oltiin hieman pettyneita, kun oltiin jo valmistauduttu ensimmaiseen vesiteitse taittuvaan etappiimme. Tultiin sit siihen lopputulokseen etta kun aika on muutenkin tiukoilla, niin ihan sama, jatetaan Champasak valiin, raunioita tullaan nakemaan Angkorissa varmasti ihan riittaviin ja mennaan suoraan Si Phan Donille.

Eli taalla ollaan oltu nyt sitten torstaista asti.. Saari on TOSI pieni. Kaytiin Juhanin kanssa kavelemassa tama Don Det:in saari melkein kokonan ympari jo torstaina. Kunnon tieta ei mene, vain pikku polku. Paatettiin myos valilla oikaista ja hypittiin TODella pitkalta tuntuva patka riisipeltojen yli vaistellen pelottavia vesipuhveleita. Taalta siis loytyy kaikki mahdolliset maatilaelaimet.. mielettomasti ihania kissoja, koiria ja pikkupossuja, tipuja ja vasikoita! :) Meidan bungalowit ovat puiset rakennelmat, toisissaan kiinni, edessa iso terassi Mekongille. Itse en niin innoissani bungista aluksi ollut.. Miun ja Jeren huone on pilkkopimea, sisalla vain sanky ei mitaan muuta. Wc on posliinireika lattiassa ja peilista ei itseaan juurikaan nae.. Aika synkeelta vaikutti, mutta nyt alkaa alku shokista jo toipumaan. Aamulla tosin tuli uusi negatiivinen puoli esiin.. kalastajat lahtevat veneillaan meidan terassin alta ennen auringon nousua .. ja naista takalaisista moottoreista ei lahde mikaan pieni aani! eli olen herannyt joka aamu kuuden aikoja.. nice. onneksi meteli halvenee jonkin verran ja pystyy nukkumaan tunnin kaksi pidempaan viela. Mutta toisaalta, meidan majoitus maksaa 3 dollaria yolta.. 1,5dollaria per nenu..joten ei ehka pitaisi valittaa :) taalta saisi heikomman tasoisen bungalovwin dollarilla yo. Myoskin ruoka ravintoloissa on todella edullista.

Itsehan kylla kavin kattelemassa Juhanin kanssa muita majoitus vaihtoehtoja, mutta niita ei ollut.. taa meidan bunga oli kutakuinkin parhaimmasta paasta.. :( Ja mie en kuitenkaan mikaan hienohelma ole yleensa. Pienia torakoitakin juoksenteli lattioilla ja kylpparissa, mutta niihen nyt on suhteellisen tottunut. Muutoin saari on kylla aika unelias ja rauhallinen.

Taalla ollaan myos paa-asiassa omavaraisia.. esim. jos haluat possua grillattuna niin "ravintoloiden" ruokalistoissa pyydetaan etta tilaus jatettaisiin 4 tuntia aiemmin tai jopa edellisena iltana! eli mita luultavimminkin kayvat yhden omista sioistaan tai vesipuhveleistaan laittamassa grilliksi :) Siat on taalla aika surkeasti koytettyna lyhyen narun paahan puuhun..ei juurikaan liikkumatilaa, etenkin kun yleensa ovat saaneet sen narun kieputettua itsensa ymparille vahan turhanmonta kertaa :) mutta veikkaisin etta kyl ne silti paremmin voi kuin meidan kotimaiset tehotuotetut siat! Kanat ja kukot juoksentelevat taalla vapaasti missa sattuu..valilla ne on keittiossa missa ruokatehdaan, poydalla nokkimassa jamia. Kissat ei ole juurilainkaan kiinnostuneita niista..ihmeellista kylla, eika koirat kissoista.

Nettiyhteydet ovat olleet TOdella kehnoja taalla.. kun sahkoakin tanne tulee vain klo.18:30 – 23:00. Jotkin generaattorit ilmeisesti pitavat tata nettipaikkaa pystyssa, silla nama ovat auki koko ajan. Ja kun sahkot menee pois, taalla on uskomattoman pimeaa! jos sytyttaa ulkona lampun ei se tunnu paljoakaan auttavan, etenkaan kun kaikki maailman yoperhoset ym. tunkevat valonlahteeseen kiinni :)
Mulla oli tassa puoltoista paivaa aikamoiset kiukuttelutkin. Ei vaan hyvittanu mikaan ja kaikki tuntu niin ahistavalta talla saarella, kuumakin taalla on kuin mika. Joten vietin aika omissa oloissani yhden paivan. Ikava on myos kamala OMIA kavereita! kaipaan NIIIIIIN paljon tyttoseuraa! omista kavereista! ..oon saanu kuulla jo aika tarpeekseni ”poikien juttuja” vaikkei niita nyt onneksi niin paljoa ole. Mutta on totta etta kylla olis niin siistia jos olis joku oma kaveri taalla matkassa mukana! ELI KATJA odotan todellakin etta tulette kuosin kanssa meidan seuraan edes hetkeksi! =P Ei silla tuskin parempaan poikaseuraan olisin voinut paasta reissullani! ;)

Eilen me kaytiin jarjestetylla ”retkella” tsekkaamassa naita harvinaislaatuisia Delfiineja :) eli ensin lautalla maihin, sitten minibussilla melkein kambodzan rajalle asti ja sielta taas veneella eteenpain. Mentiin sellaselle pienelle kallion nypykalle, missa oli jo toinen porukka ennen meita tsekkaamassa delfiineja. Eli keskella Mekognia nokotettiin about 10 henkiloa ja koetettiin nahda delfiineja. Ja kyllahan me nahtiinkin, mutta vain TODELLA kaukaa. :( harmi. Delfiini bongauksen jalkeen lahdettiin taas veneella maihin, sielta minibussilla katsomaan Kaakkois-Aasian suurinta(?) ainakin voimallisesti ja ilmeisesti vesimaarallisesti suurinta vesiputousta! Eli Mekong joki tippuu kallioiden lapi n.5m. alaspain ja n.15m. (ellei suuremmaltakin) leveydelta.. oli kylla aika vaikuttava naky! ja meteli sen mukainen!

Viela olisi tarkoitus kayda vahan fillaroimassa saarta..saaren toisesta paasta paasee ranskalaisten rakentaman rautatiesillan yli Don Khonille toiselle saarelle, siella olisi mukava piipahtaa,. Taalla jarjestetaan myos melontaretkia.. nekin kiinnostaisi, Mekong on ehka kauneimmillaan taalla, pienten saarekkeiden ja nyppyloiden keskella.

Ylihuomenna olisi tarkoitus jatkaa sitten vihdoin Kambodzaan. Taalla myydaan lippuja suoraan Siem Reapiin (minne meilla olisi tarkoitus ensimmaisena Kambodzassa menna) hintaan 30$, aika sikana, mutta ollaan vahan tsekkailtu noita hintoja ja tultu siihen tulokseen etta jos koetettaisiin itse jarjestaan itsemme sinne niin luultavasti tulisi ainakin melkein saman hintaiseksi. Siem Reap ei periaatteessa ole niin kaukana taalta rajalta, mutta kunnollista tieta ei sinne mene, joten bussin pitaa menna ensin alas etelaan kohti paakaupunkia Phnom Penhia ja lahtea sielta takaisin ylospain ja lanteen Siem Reapiin, eli joutuu tekemaan aikamoisen mutkan.

Tarkoitus Kambodzassa on siis kayda Siem Reapissa katsomassa Angkor Watin temppelit, maailman kuulu Unescon suojeluksessa oleva nahtavyys.. ne loydettiin ilmeiseti vasta 1700- luvun lopulla.. Jos haluaisi nahda koko alueen temppeleineen siihen saisi varata viikon aikaa, mutta koska temppelit ovat kutakuinkin suhteellisen samannakoisia niin me luultavasti saamme kulttuuri annoksemme temppeleiden osalta tayteen jo yhden paivan aikana. :) Tuolla on mm.kuvattu Tomb Rideri leffa ja joku Indiana Jones! =P Siem Reapista jatkamme matkaa paakaupunkiin Phnom Penhiin jossa olis tarkoitus kayda jossain orpokodissa, luonnonpuistossa seka Killing Fieldseilla ,jossa viela joitain vuosia sitten tapettiin ihmisia hirvittavia maaria.. ELi Khmerien vallan aikana.. esimerkiksi lapsiin ei "tuhlattu" luoteja vaan heilta hakattiin vasaralla henkipois.. on kuulemma suhteellisen jarkyttava paikka.. ja oppaina on mahdolliset entiset Khmerit jotka ovat olleet nuorena siella itse toiminnassa.. hyi. Kambodza on myos aika kehittymaton maa.. ennen toista maailmansotaan ei maassa ollut viela yhtaan peruskoulua saati yliopistoa. Kambodzan historia on kylla mielenkiintoinen..siihen aikomus tutustua viela lisaa.
Phnom Pehnista sitten tarkoitus menna rannikolle vihdoin Meren aareen Sihanoukvilleen, minne joitain pakettimatkojankin (?) ehka jarjestetaan, siella pitaisi olla ihanat isot hiekkarannat! oi, en malta odottaa! Sihanoukvillen jalkeen sitten kohti Vietnamin rajaa ja matkalla tarkoitus pysahtya parissa pienemmassa kylassa/kaupungissa. ELi aika paljon ohjelmaa, nopeaan tahtiin Kambodzassa. Vietnamissa ehditaan olla reilu vko hyvalla tuurilla, koska lentohan Hanoista- Kuola Lumpuriin, Pohjois-Vietnamista meilla on jo 29.6 !!

huh. Tulipahan postaus tastakin.. Kuvia sitten parempien yhteyksien aikaan :)
Parjailkaa!

ps.pahoittelen kirjoitus virheita, JA ONNEA UUDELLE YLIOPPILAALLE! + ammattiin valmistumiselle! Pikkusiskolleni Jaanalle ;) toivottavasti oli hienot juhlat! mukavaa kesaa Helsinkiin! ;)

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vihdoinkin kuulumisia - mutta olipa pitkä stoorikin! Kiitti vaan onnitteluista - pikkusiskon juhlat on viikon päästä....
Näinhän se on, että kun vähän vaatimattomammin hetken elelee osaa arvostaa tätä ihan tavallistakin asumista ja elämistä. Ystävienkin tärkeys nousee asteikolla huimasti - mutta tsemppiä ja kohti uusia seikkailuja!
Terveisin äiskä (Jennin)

Anonyymi kirjoitti...

Kiva kuulla taas useiden päivien jalkeen matkanne etenemisesta. Taisitte olla "eristyksissa" siella Mekongin saarilla. Toisaalta aikoinaan tallisislta reissuilta ei kotomaahan oltu yhteydessa kuin silloin talloin postikortin valityksella ja viestinta oli yhdensuuntaista.

Odotettavissa olikin, etteivat nettiyhteydet aina ole saatavilla. Nain taitaa kayda Kambodzhassakin.
Aika vahaiseksi taitaa jaada teidan kokemukset Vietnamista. Toisaalta siella taitaa sadekausi olla tuloillaan eli ei paras aika tutkimusmatkailuun.
Valitit pimeydesta, taallahan taas alkaa olla valoisimmat ajat vuodesta. Kesakin painaa paalle, lamminta on paraikaa 22 astetta ja luvassa on hellerajan ylitys, tosin ukkossateiden kera.
Oikein mukavaa matkan jatkoa ja jaan odottamaan kuvia kokemuksistanne.

terveisia pojille
toivottaa
Hannu (Hesen faija)

Anonyymi kirjoitti...

Ihanan ukkosen siivittämät terveiset. Toi putous kuulosti hienolta harmi vaan kun ne delfiinit oli niin kaukana.
Girl power on saapumassa sinne. eiköhön niiden voimin jaksa sit taas pitkästi eteenpäin( i hope)

Ehkä mä tuon sinne myös viimeisimmän cosmon :D

Katja

Anonyymi kirjoitti...

Sovittiin Jennin kanssa etta korjataan yksi asiavirhe tekstissa, eli Angkorin temppelit loydettiin vasta vuonna 1860-luvulla jonkun ranskalaisen tutkimusmatkailijan (jonka nimea en nyt muista) toimesta. Ei siis 1700-luvulla, kuten Jenni tekstissaan totesi. Aikoinaan noin 1000 vuotta sitten alueen huippuaikana temppelikaupungissa ja sen ymparistossa asui jopa miljoona ihmista. Vertailun vuoksi, Lontoon asukasluku samaan aikaan oli noin 50.000.

Anonyymi kirjoitti...

Johan tätä postausta ollaan odotettu =) mutta jo nyt odottelen vesi kielellä kirjoituksia Kambodzhasta sen verran mielenkiintoiselta paikalta vaikuttaa. Aika synkkä on tosiaan maan historia.
Choeung Ekin kuolemankentille rakennettiin 1998 muistokappeli minkä keskellä on lasvitriinien sisällä esillä yli 8000 ihmisen pääkallot, varmasti aika pysäyttävä paikka. Sitten kun sinne menette niin olisi kiva kuulla Heseltä vähän mietteitä paikasta vaikka verrattuna Auschwitziin.
Hyvä että Hese korjasi faktat kuntoon ;)

-Marko

Sini kirjoitti...

Moi Jenni ja poijaat! Voi Jenni, kyllä meilläkin on sua täällä kova ikävä.!! Tai itseni puolesta voin vain sanoa, mutta uskon että muut tuohon yhtyvät. Ei soi puhelin entiseen malliin, ja kun Heinikin tuntuu koko ajan olevan laivassa, niin aika tyttö-seuratonta voi olla myös täällä Espoossa. =( Onneksi täällä alkaa olla todella KESÄ ja ollaan Pepin kanssa paljon ulkona koko ajan. Mitä nyt pieni flunssa vähän haittasi viikonlopun ulkoiluja.
Tosi makeelta kuulostaa nuo teillä pian edessä olevat nähtävyydet ja kohteet. Koeta Jenni vain nauttia kaikista upeista jutuista mitä pääset näkemään ja kokemaan. Syksyllä saat ihan varmasti taas viettää aikaa meidän sun tyttöjen kanssa. =) Pärjäilkää tekin siellä!

Anonyymi kirjoitti...

Moikka Jenni ja pojat!

Pitkästä aikaa kerkesin lukemaan mahtavia kirjotuksias Jenni ja vieläpä on nyt töissä niin rauhallista että kerkeen jopa kommentoimaan jotain.

Mun tietämys Kaakkois-Aasian maista on aika heikko, mutta tätä lukemalla saa paljon tietoa ja nimenomaan ihmisläheisestä näkökohdasta katottuna. Elän vahvasti mukana teiän reissullanne ja kyllä Jenni suakin on ikävä. Välillä aina töissä oottelee, että missäs se Jenni luuhaa kun syömään lähetään ja muutoinkin oot ajatuksissa ja puheissa mukana täällä labrassa.

Mulla riittää tohinaa systerin häitä järjestettäessä, jotka on nyt perjantaina. Muutoin elämä kulkee aika rauhallisesti eteenpäin, lomaa odotellaan (alkaa 1kk päästä)..

Mahtavia hetkiä ja löytöjä teille kaikille sinne!

Haudi