perjantai 22. kesäkuuta 2007

Vietnam, Nha Trang

Noniin, pitka bussimatka jalleen takanapain. Ja yksi super pitka etappi Hanoihin pain viela mentavana. Eli Nha Trangissa ollaan.. luultavastikin Vietnamin suurin rantakaupunki.. taalla on jotain 300 000 asukasta ja 6 km pituinen hiekkaranta. Vahan harmillisesti satuttiin tanne juuri Vietnamilaisten oman loman aikaan. Oli majoitusten saamisen kanssa vahan ongelmaa (taisikin olla ensimmainen kerta!) ja jouduttiin tyytymaan 12$/yo hotelliin. Noh, huoneet on kylla TOSI mageet ja onhan taa hotelli, eika mikaan guesthouse. Oltiin eilen siis taalla vasta kasin aikoja ja aika vasyneina jaksettiin kayda, vain syomassa ja sit takaisin hotellille. Tanaan pitaisi sitten exploraa vahan tata kaupunkia. Harmiksemme olemme tainneet tuoda mukanamme myos perinteisen Juhannussaan :( pilvista on... onneksi ei sentaan kylma ja pidetaan peukkuja ettei ryhdy satamaan!
Ho Chi Mihn cityssa (=Saigon..jos joku ei tieda..) kaytiin tosiaan heittamassa se puolipaivaretki sinne tunneleille (en viitsi kirjoittaa edes nimea, koska en tieda miten se kirjoitetaan oikein..). Eli tunnelit jotka siis rakennettiin ranskalaisten sodan aikana ja lisaa sitten vietnaminsodan aikana ja mitka oli yksi plussa vietnamilaisille ja ilmeisen ratkaiseva tekija koko vietnaminsodan lopputuloksen kannalta! Tunneli verkostoa oli about 250km ja ne oli NIIN ahtaat ettei siella lankkari olisi mahtunut kulkemaan. Tunneleita oli kolmessa eri tasossa. Ekassa tasossa 3-5 metrin syvyydessa oli sotimistilat, laakitsemis tilat seka ruoanlaitto tiloja.. sitten alempana oli tunneliverkosto liikkumiselle paikasta toiseen ja alintaso oli 9 metrissa (kai) ja siella oli mm. kulkuyhteys saigon jokeen seka vedenotto piste..kaivo.. jep. noh, mutta paastiin sitten itsekin testaamaan tunneleiden tilavuutta. Turisteja varten oli suurennettu 90m patka tunnelia, josta paasi kylla tulemaan pois jo 20m kohdalla ja viela toisen kerran ennen 90 metria.. ja vitsit et siel olikin pimeeta! ei nahnyt juuri mitaan ja joutu menemaan tosi kumarassa ja mulle tuli sellaset ahdistukset jo heti alussa et miun oli pakko paasta pois heti kun vain mahdollista. huh. En kylla pysty kasittamaan miten noissa tunneleissa, jotka siis viela puolet pienempia kuin tuo mita me mentiin, on pystytty elamaan pitkiakin aikoja.
Tuolla tunneleilla paasi myos kokeilemaan ampumista.. ja Jerehan innokkaana haluisi sitten kokeilla M-16 konekivaaria.. aika isohan se oli ja kova aani siita lahti ;)
Tunnelivierailumme jalkeen kaytiin Hesen kanssa sitten vahan hemmottelemassa itseamme Tony&Guy kampaamossa. Ja saatiinkin oikein napparat uudet tukat! :)
Illalla ei jaksettu mitaan erityista enaa tehdakkaan sitten oltiin aika poikki (ainakin mie ja Hese). Jeren kanssa kaytiin tilailemassa vahan tauluja. Saigonissa oli TOsi paljon taululiikkeita, missa toinen toistaan upeampia tauluja! Koetetiin ensin miettia miten sellaisia saisi kuljetettua muutaman kuukauden mukanaan, mutta sitten meille kerrottiinkin ettei niiden lahettaminen Suomeen maksaisi kuin sen 15$.. joten tuumasta toimeeen. Jere valitsi yhden taulun ja sitten tilattiin 2 taulua. Noita voi tilata mm.valokuvista tai pyytaa joitain valmiita tauluja erivarisina ym. ja ne oli kylla NIIN hienoja ja suomen hintatasoon nahden todella edullisia! Eli Aiti! lahetettiin meille Joensuuhun tulemaan meidan taulut! tulevat mahdollisesti 4vkon sisalla. 4 paivaa kuulemma menee niiden kahden taulun maalaamiseen, joista sitten lahetetaan meille sahkopostiin kuvat ja jos ollaan tyytyvaisia niin ne lahetetaan Suomeen. Eli meille on tulossa 2 isompaa (60x90..muistaakseni) ja sitten yksi vahan pienempi. Pieni taulu oli vaivaiset 9$ eivatka isotkaan paljoa maksaneet.. kuljetuksineen kaikkineen hintaa tuli n.50e.
Tanaan sitten pitaisi Juhannusta jotenkin juhlia.. eikohan me jotain keksitakin ;)
Maanantaina ollaan lahdossa jatkamaan matkaa Junalla toivottavasti. Vahan huonolta nayttaisi kaikkien kulkuneuvojen suhteen. Lentoja ei enaa saanut. Junien makuupaikat taynna (juna kestaa sen 24h) ja istumapaikoista vain Hard-paikat jaljella (kun vaihtoehtona on soft aircon seat tai hard seat..).. noh, bussilla matkakestaisi luultavasti vielakaummin.. katsotaan miten kay.


Tassa oikean kokoinen tunneli..eli mahalteen tuolla olisi mahtunut ehka etenemaan..







Jere ampumaradalla :)








Jere kokeilemassa tunnelia.. aika ahtaalta nayttaa.









Hanoissa ei ole tuktuk:ja.. eika nakynyt mopotaksejakaan.. joten riksat olivat ainoa vaihtoehto. Tulipahan nekin kokeiltua :)
Annelle: Olen Suomessa vasta 16.9 !! joten ankkarockit, niinkuin muutkin kesan festarit jaavat tallakertaa valiin :( ensivuonna sitten!
MAKOISAA JUHANNUSTA KAIKILLE! ja jalleenkerran: syokaa sita makkaraa ja niita uusia perunoita oikein olan takaa! mulla valuu kuola pelkasta ajatuksesta.. pah. taidan lahtea hakemaan aamupalaa= nuudelikeittoa .. (no saa taalta muutakin)

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Juhannus Diverssien kanssa oli aika suomalainen. Osa porukasta aloitti aamunsa ohrapirtelolla. Raahattiin laivaan palmuja jotka korvasivat juhannuskoivut. Ruokana oli perunasalaattia, pastasalaattia, lihapullia ja sit sita bissee. Kierrettiin saari veneella ja loppumatkasta porukka oli aikas jurrissa. varsinkin diverssin porukka.
Meitsi laattas heti ekalla dive mestalla kun unohdin ottaa pahoinvointilaakkeen. ei ollut kivaa. mutta olo siita parani kun sain napin huuleen ja menin veteen.

me ollaan adoptoitu sellainen musta kisuli joka nukkuu aina valilla meilla, mutta yolla laitetaan se pihalle kun ei tieda jos se saa jonkun hepulin tai kusee johonkin nurkkaan. Viimeyona satoin ja oli tosi kova tuuli niin kavin huhuilemassa sita sisaan mut ei nakynyt... ei ollut kun kaksi koiraa terassilla. Riippukeinu oli aamulla ihan marka ja kylla se kissakin sielta sitten ilmesty.

Kuosi oksensi yolla et jonkun popon se oli saanut ei vaan tieda mista. Ei mun tarvinnut onneks pitaa sen tukasta kiinni :)

Suunnitellaa jo kovasti tuloa sinne malesiaan, ei olla vaan paatetty et miten saavutaan. saas naha.

karkit on viela syomatta...

Katja ja Kuosi

Anonyymi kirjoitti...

Juhannukset on vietetty perinteiseen tapaan: uusia perunoita, korvasienikastiketta, sillia ja vahan makkaraakin. Kokko poltettu ym. kaikki juhannukseen kuuluva. Saat oli mainiot, aurinkoa ja lamminta. Yolla onneksi viileempaa. Nyt taas taalla Vantaalla.

Teilla ei sitten kokkoja ollut ja vahan toisenlainen juhannus. Toivon mukaan paasette Hanoihin ajoissa eika matkasta tule karsimys.

Viikko viela toita ja sitten lomalle.
oikein mukavaa matkan jatkoa ja hyvia saita sinnekin (taallahan on luvassa sateiset ilmat).

terveisia kaikille
hannu

Anonyymi kirjoitti...

Itä-Suomessakin koittaa kylmät ja märät kelit heti maanantaiaamusta, mutta ei haittaa sillä lomat alkaa vasta neljän viikon kuluttua! Juhannus meni traditioita noudatellen - on saunottu savusaunassa, uitu järvessä, syöty grilliruokia ja uusia pottuja....
Mua kanssa vähän alkaa jännittää teidän ehtimisenne Hanoin lentokoneeseen!! Kartalta kun kattelin niin matka on kyllä melkoinen - pidempi kuin Suomi päästä päähän! Onko niillä paikallisilla nyt syysloma vai talviloma vai kesäloma? Joku ihan oma lomajuttunsa kaiketi.
Terveisiä täältä - uutisia odotellessa - Tarja ....

Juhani kirjoitti...

moro. saigonissa viela ollaan. eilen kaytiin tutustumassa kans tunneleihin ja sota museoon. oli vaikuttavat paikat kummatkin. tunnelit on kylla hullut. eka tunneli missa ryomittiin oli pilkopimea N.20m patka mut sitakin ahdistavampi lepakot lenteli naamalle ku konttas siel. yhen irkku tyton kans mentiin siel ja se pelkas niit lepakoit niin paljon et ei oikein suostunu menee eteen pain. no mina meinasin jo friikkaa siin ja hoidella sen vietkongin tapaan. mut sain pidettyy itteni kasassa. nyt tiedan ainakin missa en ite haluu olla. tosi ahdistavaa. kylla on tehokkaat jarjestelmat ollu vc taistelijoilla. todella vaikuttavaa. ja ymparisto on niin autenttinen. opas kertoili tarinoita vapaa ehtoisista jenkkisotilaista jotka menivat kartoittamaan tunneleia pistolin ja puukon kanssa. heita ei kuulemma enaan ikina nahty jos haluaa ettia tietoa nin tunnel rats nimella voi loytaa jotain. seuraava tunneli mihin piti menna oli n.100m pitka ja kolmessa eri tasossa. opas sanoi etta sen kulkeminen vie n. 15min ja etta siella on viela ahtaampia kohtia. ma olin jattamassa koko hommaa valiin mutta kun kaikki tytot paukautti sisaan niin eihan sita voinu olla menematta. no onneksi siella oli valot niin ei se sit ollu niin paha ja eikenstany ku jonku muutaman minuutin. huh klaustrofobia on nyt lisatty mun pelkojen listoille. sit ampumaan ak:lla minka pilas kokonaan todella vihainen vietnamin armeijan edustaja joka tiuski korvan juuressa ja piti tiukkaa otetta olkapaasta koko ammunnan ajan. ja kun yritin selittaa etta en ole ekaa kertaa ampumassa niin ei sita kiinnostanu. lisaksi ak:sta ei jaany kovin hyvat kokemuksen koska se jumittui 5 panoksen aikana joku 10 kertaa. no se siit. keskiviikko iltana lento hanoihin ja kavereiden luokse. paluu arkeen siis koittaa :). ei vainaskaan todella mukava paasta jauhaa taas suemeksi ja tuttujen sekaan. koittakaa kuosi ja katja nyt hoitaa ittenne sinne malesiaan. muuten ei kunnian kukko laula. palaillallaan.

Anonyymi kirjoitti...

Huvittava juttu et kun googletin tota tunnel ratsia ni tuli linkki imdb:hen ja selvis et parhaillaan filmataan sen nimistä jenkki leffaa mikä siis kertoo tosta itsemurhaduunista.
Hurjan pitkältä tosiaan näyttää toi matka Hanoihin.


-Marko

Mom kirjoitti...

ei oo suuren suuria nuo matkalaisetkaan, mutta tosi pieniä on niitten paikallisten ollu pakko olla

oli se vaan ovela kansa kaikkine kikkoineen...pitäis ottaa oppia arkielämään :)

kertoikos ne paikalliset kuinka nopeesti ne rakensivat noita tunneleita...tuskin niitä kuitenkaan heti sodan alussa siellä oli

Jerelle tiedoksi, että täällä odottaa sit mielenkiintonen autenttinen sotapäiväkirja Suomen oloista. Kirjoittajan isän päiväkirjamerkintöjen mukaan kirjoitettu ja oikein kirjoittajan omalla signeerauksella JEP!
Kirjan tarinan kuulet sitten täällä

Juhani kirjoitti...

http://en.wikipedia.org/wiki/Tunnel_rat. tuolta saa ainakin jotain tietoa. prlk menee hermo kolmas kirjotus jo jonka lahetan tanne ja ei tule perille.

sotilas kaivois siis n 2m tunnelia paivassa. en musita paljon sotilaita oli mutta paljon. tietenkin oli paljon muita tehtavia mita piti hoitaa. en siis tieda kuinka monta metria tunnelia valmistui paivassa, mutta tyo oli jatkuvaa koska usa pommitti aluetta todella paljon. muuta ei oikein ollut tehtavissa.

tunnelit rakennettiin ranskan siirtomaavallan aikana. sotilaat olivat siis tavallisia maanviljelioita (vastarinta liiketta). aseina kaikki mita kasiin saatiin.