tiistai 5. kesäkuuta 2007

Kambodza, Phnom Pehn

Noniin, paakaupungissa ollaan ja taa on on NIIIN cool. Tanne on jo nyt hinku paasta sitten joskus takaisin. Liikenne on jotain todella hurjaa, kaikki vaan ajaa miten sattuu, koko ajan tapahtuu pienempia kolareita. Taalla nakyy paljon myos pyora riksoja, sellasta pitaa ehdottomasti paasta testaamaan!

Tultiin tanne siis eilen Siem Reapista..eli oo.. sunnuntaina? tanaan taitaa olla maanantai? ;) eikun tiistai.. :) pojat vieressa korjasi. Tahtoo menna paivat vahan sekaisin. Eli tultiin eilen maanantaina iltapaivalla tanne. Vastaanotto Phnom Pehnin bussiasemalla oli aika villi. Bussia ymparoi varmaan 20 tuktuk kuskia, huutaen omia tarjouksiaan ja guesthousien nimia. Hetken eparoin et uskaltaako siihen joukkoon edes menna, mutta pakkohan se oli. Aikamoinen tungos, mutta saatiin lopulta tuktuk, joka vei meidat ensin sunday guesthousille, joka oli yllatykseksemme taynna! nain ei ole tainut kayda viela kertaakaan! Hei nyt on LOW season, kaikkialla pitaisi olla tilaa! :) noh, tultiin sitten tanne Spring Guesthousiin, mika olikin oikein oiva valinta! saatiin 5$:lla todella hieno ja siisti huone! ja jossa tv, fani, iso ikkuna, muutama huonekalukin seka siisti wc. Ehka paras diili tahan mennessa!
Taalla Kambodzassa guesthousit on paljon siistimpia ja paremmassa kunnossa kuin Laosissa, siella huoneet usein haisi homeelle tai ainakin kosteudelle ja olivat muutenkin likaisempia.

Siem Reapissa kaytiin viela ennen lahtoamme Land Mine Museumissa. Sen on perustanut Aki Ra, entinen puna Khmerien lapsi sotilas, joka silloin aikoinaan (75-80) pakoitettiin miinoittamaan ja nyt tana paivana se keraa miinoja paljain kasin ja purkaa niita. Museon yhteydessa toimii myos orpokoti sodan uhreille, seka miinoihin loukkaantuneille. Oli aika vaikuttava paikka. Meille piti kierrosta poika, joka oli astunut miinaan. Sinne jatettiin myos vahan sitten lahjoitus rahaa..

Phnom Pehnia ei olla hirmuisesti viela ehditty kiertamaan. Eilen istuttiin ilta laheisessa ravintolassa ja tutustuttiin saksalaiseen poikaan, joka oli tutustunut aiemmin taalla suomalaiseen poikaan, joka tekee paattotyota puna khmerien sodasta. Hese ja Jere lahtikin nyt moikkaamaan tata suomalaista tuonne ravintolaan.

Tanaan paivalla kierreltiin vahan markkinoita. Mie tinkasinkin itselleni "baari" kengat 8$:iin, silla ollaan menossa taalla jonnekin klubille ja sinne ei taida ihan flip flopeissa paasta sisaan :) ja toiset miun vahan paremmat lapsyt homehtuivat muovikassiin.. :) olin vahan unohtanut ne sinne :)

Juhani on ihan OBSESSED jarjestelma kameroiden suhteen.. se sai jokin aika sitten paahansa etta aikoo hankkia mahdollisesti reissun paalla kameran itselleen ja vietti yks paiva melkeen 7 tuntii netissa vertaillen hintoja ym. ja tanaan se on haaveillut kamera liikkeista ja lahtikin viela asken (kello jo 7.30, kaupat pian kiinni) Central Markettiin yksin kattelee kameroita :)

Tama kaupunki vaikuttaa kylla oikeastikin todella mahtavalta! ei liian iso, mutta palveluita loytyy.. taalla on paljon karumpaa kuin laosissa tai thaimaassa, mutta kuitenkin paljon kauniimpia rakennuksia, vaikkakin samalla tavalla likaisia kuin muuallakin. Ihmiset on todella mahtavia. Kerjalaisia on aika paljon, mutta ne ei ole sellaisia rasittavia, jotka roikkuisivat ja oikeasti kerjaisivat.. Aika paljon ollaan "pikku"rahojamme sellaisille annettukin. Liikenne on jotain uskomatonta, mutta pelaa ihmeen hyvin.. Ollaan kaikki aika lailla ihastuttu Kambodzaan.

Huomenna ohjelmassa S-21 eli security vankila, joka perusettiin koulutiloihin, jossa sitten kidutettiin ihmisia. Puna Khmerit pitivat myos kirjaa ihmisista joita sinne tuli, ottivat valokuvia ennen ja jalkeen kidutuksen ja nama valokuvat ovat nyt naytilla tuolla S-21 museossa.. hmm.. voi olla aika jarkyttava kokemus.. siella kun tapettiin lapsiakin.. Kun Vietnamilaiset saivat vihdoin sodan jollain tasolla aisoihin ja valtasitvat taman koulurakennuksen, oli siella elossa enaa 7 vankia, jotka olivat onnistuneet pitamaan itsemsa elossa omaamillaan taidoilla,he olivat valokuvaajia seka maalaajia..

taalta S-21 paikasta elossa olevat uhrit vietiin sitten tapettavaksi Killing Fieldseille, jonne myos mennaan huomenna kaymaan.. sitten kaydaan mahdollisesti Royal Palacessa ja ehka jossain orpokodissa..Joten naista kokemuksista sitten lisaa.. ja kuviakin mahdollisesti.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ajattelitko polkasta itse riksalla vai kenties istua kyydissä ?
Kerran olin sellaisessa ja kävi sääliksi kun sellainen 100-vuotias thai-mies polki fillaria ja kaksi läskiä länskäriä istu kyydissä. Oisin voinut polkea sen puolesta..
Kuulostaa aika kamalalta tuo S-21, mutta kuitenkin niin kiinnostavaa.

Katja

Anonyymi kirjoitti...

Täällä aikas hiljaista:( Lähestyvä Juhannus ja lomakausi varmaan pitää porukat rannoilla ja poissa koneiden ääreltä. Tuleekohan teille kiire kun kolmen viikon päästä pitäis olla Hanoissa? Elämyksiä ja kokemuksia ja terveyttä - toivottelee Tarja