keskiviikko 27. kesäkuuta 2007

Vietnam, Hanoi

Huhuh. Vihdoin taalla Hanoissa.

Juhannus meni, ei niin Juhannuksellisissa tunnelmissa. Tai noh, tuotiin me ainakin Nha Trangiin suomalainen juhannussaa: Vetta sanoi melkein joka paiva ja oli pilvista. Aurinko nayttaytyi sitten viimesena paivana kun oltiin jo lahdossa pois. Eli Nha Trangin rantaan ei paasty tutustumaan juurikaan lainkaan. Iso se kylla oli. Ja itse Nha Trangi ehka liiankin iso. Ei ollut millaan tasolla samanlaista tunnelmaa kaupungissa kuin Sihanoukvillessa Kambodzassa. Eika muutenkaan Nha Trang vaikuttanut miun mielesta niin kivalta paikalta. Paljon oli paikallisia turisteja liikenteessa kyllakin. Huvittavinta oli etta kun Vietnamilaisessa ravintolassa tilaat nuudeleita ja ne vastaa etta sori, meilla ei ole!!!
Mehan saatiin respasta kasin hoidettua itsellemme junaliput tanne Hanoihin. Noh, ensimmainen takaisku oli kun kuultiin ettei ole enaa mitaan muuta vapaana kuin Hard seat -paikkoja ja matka kestaisi sen 25h. Ajateltiin etta kyllahan se on aina parempi kuin toiset 12h. lisaa bussissa(Bussilla matka olisi kestanyt sen 36h). Maanantai iltana meidat haettiin taksilla ja vietiin juna-asemalle (juna lahti klo19:03). Koko asema oli aikalailla kaaoksessa. Loydettiin kuitenkin omille paikoillemme junassa. Ja se olikin sitten pikkumuotoinen shokki. Penkit olivat kuin Vanhan kirkon puupenkit! ja 4 hloa istui aina vastakkain. Ei tientenkaan oltu saatu sellasia paikkoja et kaikki oltais oltu samassa loossissa, vaan Hese sitten joutui olemaan yksin meidan selan takana. Jo ensimmaisen 4 tunnin jalkeen alkoi olla tosi nihkee olla, ei saanut mitaan hyvaa asentoa ja jalkoja minnekaan. Onneksi meilla oli pyyhkeet etta voitiin istua niitten paalla, toimivat ihan kohtalaisina pehmusteina. Kun yo tuli, junassa jaettiin bambumattoja. Bambumatot laitettiin sitten vastakkain olevien penkkien valiin lattialle ja sinne sitten porukka meni penkkien alle nukkumaan. Yleensa niin etta jos loossissa oli yksi perhe, meni lapset lattialle penkkien alle ja vanhemmat saivat nain oman penkiston kummatkin. Ja kun naa Vietnamilaiset ovat sen verta pienia niin kyllahan he mahtuivat hyvin lattialle ja hyvin makaamaan myos penkeilla tai muutoin istumaan kippurassa.
Me ei tajuttu ottaa bambumattoa niin laitettiin Jeren lakana ja mie kommin penkkien alle nukkumaan. Tila oli sen verran ahdas, etta jos olin kyljellani niin lantiosta otti penkin alareunaan kiinni. No, unta tuli kylla silti yllattavan hyvin, vaikka olikin ahdas tila ja kova lattia.
Aamulla herailtiin siina auringonnousun aikoja..saatiin junassa safkaksi perinteisesti Vietnamilaisesti nuudelikeittoa, mika olikin oikein hyvaa! puolilta paivin saatiin taas safkaa.. riisia ja jotain lihaa ja vihanneksia.. kyllahan sitakin vahan soi nalkaansa.. mutta oli se paljon heikko laatuisempaa kuin lentokoneen safkat! Ruvettiin puoliltapaivin myos funtsimaan etta mitas kummaa.. huomattiin etta oltiin olevinaan Hue:n asemalla.. ja Hue:han oli kartan mukaan vasta PUOLESSA valissa Nha Trangia ja Hanoita! Oltiin kuitenkin matkustettu siihen mennessa jo 16 tuntia ja kuviteltiin etta matkaa olisi "enaa" jalella n.8 tuntia.. Jere sitten kavi kysaisemassa yhdelta miehelta joka puhui edes vahan englantia etta millonkas taman junan pitaisi olla Hanoissa ja mies kertoi etta vasta ens yona 3am.!!!!!!! APUA! eli sita tuskaista matkustamista oli tiedossa viela yli 12 tuntia lisaa! vahan tuli masis paalle.. Ja juna oli koko ajan jokaista paikkaa myoten taynna! Aina kun jollain asemalla lahti ihmisia pois ja toivottiin etta pliis nyt ei muita ihmisii tohon paikalle etta paasisi itse vahan paremmin olemaan, niin eikos aina ne paikat tulleet tayteen. Ja seuraavana yona en paassyt edes lattialle nukkumaan kun sinne ehti minuu ennen meita vastapaata istumaan tulleen perheen poika. Ja kaikki tunnit ilta 8:n ja aamu 4:n valilla oli taytta tuskaa! nukkua ei pystynyt lainkaan, kun ei saanut vaan mitaan asentoa missa olisi pystynyt olemaan 10 minuuttia pidempaa. Selka alkoi olemaan myos jo aika hajalla ja olo oli NIIN likainen, kun oli hikoillut koko paivan. Siis kun tietenkaan mitaan ilmastointiakaan ei ollut..Faneja vain (onneksi edes niita). Saavuttiin siis Hanoihin 3.30am. Ja niin vasyneina kun olla ja voi. Mutta olipa aika voittaja olo kun oli selvinnyt yli 32 tunnin junamatkasta Vietnamilaisessa junassa paikallisten keskella! Muita lansimaalaisia ei ollut eksynyt hard seateille... :) Ja paikalliset olivatkin todella ystavallisia! ainkin suurinosa! meita vastapaata istuneet Vietnamilaiset tarjosi meille koko ajan jotain syotavaa ja ostivat hedelmia asemalta ikkunasta meille jne. :) vaikka sanaakaan englantia he eivat kylla puhuneet.
Asemalta saatiin heti taksi hyvin ja sitten suunnattiin silla Old Quarteriin ettimaan hotellia tai guesthousia meille. Ei tietenkaan oltu varattu mitaan valmiiksi kun luultiin etta oltaisiin oltu tiistai iltana jo taalla. Old Quarter naytti pelottavan kuolleelta.. missaan ei ollut valoja eika mikaan paikka nayttanyt olevan auki. Onneksi meidan taksikuski kavi koputtelemassa yhden hotellin ovelle ja sielta herasikin joku vartija meille ovea avaamaan. Paastiin sitten saman ketjun toiseen hotelliin yoksi. Oli jotenkin ihan uskomaton olo paasta nukkumaan kunnon sankyyn ja hienoon huoneeseen tuon matkan jalkeen.
Tanaan heraitiin vahan ennen puoltapaivaa.. hieman kylla viela vasyttaa, muttei viitsinyt nukkua enaa pidempaakaan. Meilla on nyt 15$ olevat huoneet (vahan hintavampaa kuin mihin ollaan totuttu viimeaikoina) mitta hintaan kuuluu aamupala, internetin kaytto ja huoneet on melkein suomalaisen perus hotellin tasoa, tv, jaakaappi, ilmastointi jne. :) Enaa siis 2 yota taalla ja perjantaina lahto illalla Kuola Lumpuriin. Ollaan Kuola Lumpurissa vasta tosi myohaan (joskus puolenyon jalkeen) ja varattiinkin sielta hotelli jo valmiiksi, etta osaavat odottaa meita sitten siihen aikaan. Nyt sitten ehka hieman tutkailemaan tata Hanoita! :)
toivottavasti kaikilla oli mukava juhannus! mekin saamme pian herkkuja kun naemme Kuosin ja Katjan Perhentialla ;) jee. Irtokarkkia!
Tassa kuva junasta.. Fanit katossa.. Ihanaiset penkit. Mietittiin et ehka joudutaan ottamaan jotain terapia tunteja ettei meille jaisi traumoja tuosta junamatkasta.. :)
Painajaisia siita varmasti tulee kyl viel nakemaan ;)

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Huh, huh, tuli jo selka kipeeksi lukiessa, toivon mukaan ei jaanyt mitaan pysyvia vaivoja.
Kuitenkin aikamoinen kokemus muiden joukossa.
Vantaalla sataa vetta (ja niin kai muuallakin kotimaassa), lamminta on reilut 10 astetta.

terveisia

hannu

Anonyymi kirjoitti...

tervis.
ekaa kertaa teidän reissun aikana voin sanoa, ettei käy tippaakaan kateeks. itse olisin varmaan tehnyt jo murhia ton matkan aikana.
tosin ei tää jatkuva vesisadekkaan mieltä juuri ylennä. terveisiä kaikille.pärjäilkää. T: mirja

Anonyymi kirjoitti...

Loppu hyvin kaikki hyvin!! Nyt sitä ei varmaan ihan vähästä valita - vaikka oli teillä melkoinen junamatka!!
Joensuussakin sataa ja kylmää....muttei haittaa kun loma vasta heinäkuun lopussa....
Toivotaan että lento menee hyvin!
Terveisin - Tarja