perjantai 21. tammikuuta 2011

GalaPagos Saarille!!

Pitkään sitä pyöriteltiin ja pohdittiin ja selviteltiin olisiko se mahdollista. Lopulta päädyttiin ratkaisuun; kerrankos sitä täällä ollaan, eli Mennään!

Täältä tullaan Galapagos saaret! Tämä on nyt yksi niistä paikoista, minne en välttämättä ihan lähitulevaisuudessa olisi uskonut pääseväni. Enkä edes kaukaisemmassakaan tulevaisuudessa.
Sen verran tyyristä tuonne meneminen ja siellä risteilyn tekeminen on.

Galapagos saarilla kolmella on asutusta ja yhteensä asukkaita on noin 30 000. Lentokenttiä on kaksi: pääsaari Isla Santa Cruzilla sekä viereisellä Isla San Cristobalilla. Paras tapa tutustua saarien luontoon ja eläimiin on risteily. Vain muutamalle saarelle pääsee omatoimisesti ja parhaimmat (lue; eniten elukoita) saaret ovat vain risteilyllä mahdollista nähdä. Risteily pituudet vaihtelevat neljästä päivästä kahteen viikkoon. Oppaissa sanotaan ettei alle 8 päivän risteilyt tee oikeutta Galapagoksille. Joten mekin päädyimme sitten törsäämään oikein huolella ja ottamaan 8 päivän ”kerran elämässä” kokemus...

Me emme ehkä tehneet tätä(kään) hommaa sitä halvimman kautta... Lennot olivat standardi hintaiset 372 $ tähän aikaan vuodesta. Tämä siis meno paluu Guayanqil - Isla Santa Cruz. TAM lentoyhtiöllä olisi ollut promootio; alkaen hinnat 214 $, mutta saadakseen myös noin halvala ne olisi pitänyt varata jo aikoja sitten. Tuohon sitten lisätään luonnonpuistomaksu 100 $ ja 10 $ erityis turvatarkastusta varten (Galapagoksille et saa viedä esim. tiettyjä hedelmiä, kasveja jne. taikka mitään eläimiä). Ja sitten toki se itse risteily, joka ei kyllä missään nimessä sovi reppumatkaajan budjettiin sitten mitenkään (1100 $). Päädyimme kovan pähkäilyn jälkeen varaamaan risteilyn lopulta mantereelta, vaikka olimme kuulleetkin, että Isla Santa Cruzin kaupungista Puerto Ayorasta käsin olisi voinut saada ehkä vielä halvemmalla. Nyt on kuitenkin Hihg Season Galapagoksilla eikä siksi aluksilla ole niin tarvetta alentaa hintojaan; turisteja pitäisi riittää muutenkin.

Laivamme nimi on Flamingo ja se on Galapagosien vanhin paatti :) toisena vaihtoehtona olisi ollut pieni pieni purjevene (miten siistiä olisi purjehtia pitkin Galapagoseja!!), mutta luin siitä ja sen henkilökunnasta muutaman todella huonon palautteen netistä, joten päädyimme Flamingoon.
Myös Flamingo laivan reitti (kaikki paatit eivät suinkaan mene samaa reittiä galapagoseilla) kuulosti myös parhaimmalta ja sisältäen hyviä snorklaus paikkoja. Ehkä olimme vain (taas) liian helppoja tapauksia matkatoimiston (mikä on siis tässä meidän guesthousissa myös respa) tytölle, joka kertoi meille eri laivoista ja soitteli niihin kysellen vapaita paikkoja.

Raha politiikka meni suht kivuttomasti vaikka pitkin asioida kahdessa eri pankissa. Ensin tehtiin Cash advantage toiminnot Visoillamme pankissa joka ei veloita tästä toimeksiannosta mitään eli me säästettiin nostopalkkiot mitä olisi mennyt automaatilta rahaa nostaessa (automaateista saa kerralla maksimissaan ulos vain 300 $ ja joka nostosta menee Ecuadorille 2 $ sekä meidän pankit tietenkin ottaa myös omat maksunsa), sitten välissä myös vähän automaatista rahaa ulos ja toiseen pankkiin missä sitten teimme talletuksen Dreamkapture matkatoimistolle. Kuitti mukaan ja takaisin toimistolle, missä nyt pystyttiin varaamaan ja maksamaan meidän matka ja ostamaan lennot Visalla.

Ensimmäistä kertaa tuli käytettyä reissussa Visa-korttia! Ja kylläpä onkin kätevää, nytkin säästettiin paljon rahaa toimiessamme näin. Ainoa ongelma meinasi tulla pankissa kun miun allekirjoitus ei ollut samanlainen kuin pasissa! Hitto, oon varmaan jotenkin erikseen tsempannut sen passin allekirjoituksen silloin kolme vuotta sitten, enkä ikinä ole kirjoittanut sen jälkeen samanlaista. Sain antaa muutamat allekirjoitus näytteet ennen kuin kelvuuttivat sen :)

Tänään sitten vierailimme Guayanquilin keskustassa asti, ja juu, ruma kaupunki on kyllä eikä oikein mitään tekemistä eikä näkemistä. Ainut hauskuutus oli viimeksi jo mainitsemani Bolivar puisto, missä oikeasti oli paljon Iguaaneja (ei nyt ehkä satoja, mutta ainakin kymmeniä ;)) ja kesyjä sellaisia! Ihmiset syöttivät niille salaatinlehtiä ja kuivattua banaanilastuja ja ne kiipesivät syliin asti ruokaa hakemaan! Siellä ne pulujen seassa taistelivat makupaloista, pulujen kävellessä/istuessa niiden päällä :)



Nyt pakkaamaan tavarat, aamulla aikainen lähtö lentokentälle ja sitten risteilemään! Jihuu!


Pieni Galapagossaari info:

Galapagossaaret koostuvat 13:sta vulkaanisesta pääsaaresta sekä kuudesta pienemmästä saaresta. Eli saarilla on tulivuoria ja saaret itsessään ovat muodostuneet tulivuorien purkaustuotteista.

Eurooppa löysi (tätä ennen varmastikin alkuperäisväestöä vierraillut saarilla aikain saatossa) Galapagossaaret 1535 kun Panaman (espanjalainen) arkkipiista ajautui myrskyssä saarille. Tämän jälkeen saaria käytettiin mm. valaanpyydystäjien tukikohtana, välietappina kuljetettaessa kultaa ja rikkauksia Etelä-Amerikasta Espanjaan ja myös Englantilaiset merirosvot piileksivät saarilla espanjalaisten kulta alusten kiilto silmissä. Alue on toiminut myös rangaistussiirtolana vuoteen 1958 asti. Charles Darwin vieraili saarilla 1835 tutkailemassa eläimiä ja luontoa ja sai havannoistaan lisäpontta Evoluutioteoriaansa. (Wikipedia; Galapagossaaret)

2 kommenttia:

Juhani kirjoitti...

Onpas Jere ottanu hienon kuvan liskoista. Wow!

Jennnnni kirjoitti...

Se on Juhani kuules ihan miun ottama ;)