tiistai 5. huhtikuuta 2011

Panama City

Portobelosta Panma Cityyn ei matka kestänyt kuin nelisentuntia bussinvaihtoineen. Ensin ”chickenbussilla” Coloniin missä meidän piti ottaa taksi noin 150m siirtymän vuoksi bussiterminaalille, koska alue on kuulemma vaarallinen. Tuntui huvittavalta siirtyä reilut 100 metriä taksilla. Colonista tulimme sitten ihan normaalilla bussilla Panama Cityyn.

Panama Cityssä jälleen kun emme olleet tehneet varausta etukäteen, emme saaneet huonetta juuri siitä guesthousista minne olisimme tahtoneet, mutta onneksi respassa oli niin ystävällisiä ihmisiä että he tarjoutuivat soittamaan muutamaan muuhun guesthousiin kysyäkseen meille huonetta ja tärppäsi sitten Mamallena guesthousista mikä osoittautuikin oikein mainioksi paikaksi!
Hinnat on kyllä täällä aika huimat, omasta houneesta, ilmastoinnilla (vain öisin) mutta ilman omaa wc/suihkua saa pulittaa 30$!! ja huone on kuitenkin aika perus huone... kallista!!! dormit on kyllä sitten sitä normaalia 10-13$/hlö. Onneksi dollarin kurssi on tällähetkellä meille suosiollinen, niin ei tunnu aivan niin pahalta. (vaikka sekin voitto hävitään rahaa automaatilta nostaessa, kun Panaman pankit veloittavat jokaisesta nostosta sen 3$)

Panama City on ensimmäinen kaupunki lukuisilla pilvenpiirtäjillä sitten Buenos Airesin ja Liman. Asukkaita Panama Cityssä on vähemmän kuin Helsingissä, alle 500 000! ja sen huomaakin; kaupunki alue on aika pieni ja ihmisiä + liikennettä ei ole aivan samallalailla kuin muissa suurkaupungeissa. Kaupunki itsessään ei ollut miusta mitenkään ihmeellinen, ihan perus näppärä ja nätti. Kävellä voi helposti jokapaikkaan, vaikkakin asiaa hieman vaikeuttaa se ettei katujen nimikylttejä ole missään! Täältä löytyy niin vanhakaupunki kuin uusikaupunkikin ja jotain niitten välistä. Vanhakaupunki on tosi nätti ja sieltä löytyy paljon kivoja ravintoloita ja kahviloita ja ihan paras jäätelöbaari! :) nam! mm. itsetehtyä aftereight jädee!



Panama City on myös ensimmäinen kaupunki missä wc -paperi kuuluu laittaa pyttyyn (arvaa vaan muistanko) ja missä hanavettä voi juoda! (jos ei lasketa Kolumbian kaupunkeja). Miltei joka korttelin kulmalta löytyy Mc Donalds, Burger King taikka Subway ja hienoja, isoja ostoskeskuksia on monia.

Me keskityimme Panama Cityssä lähinnä ostoskeskuksien kiertelyyn, vaikkemme hirmuisesti mitään ostaneetkaan, saimme tuhlattua ehkä yhteensä huimat 100 $ :) varsinaisia shoppailijoita siis olemme! Pitänee treenata New Yorkia varten vielä lisää jossain muualla ;)
Turisti alueilla ravintoloissa syöminen oli kallista; vanhassa kaupungissa annoksesta sai pulittaa oluen kanssa 13 $! ja tuo siis halvimmillaan! Mutta sitten paikallisessa kiinalaisessa kauempana turistihömpötyksistä sai 5 $ aivan hirmuisen annoksen oikein hyvää kiinalaista mistä miun ja Jeren ruokailun jälkeenkin jäi vielä mukaan otettavaa! Olut on yleensä halpaa (paitsi juurikin vanhassa kaupungissa) pikkupullon parempaa olutta ollessa 1$-1.50$ kun taas miedompaa olutta voi saada ison pullon reilulla dollarilla!

Yksi must see -nähtävyyksistä Panamassa on tietenkin Panaman Kanava. Yleisin paikka missä sitä katsellaan on Miraflores Locks eli Tyynenmeren puolelta ensimmäiset kanavan lukot. Täältä löytyy myös varmaankin Jenkkien suunnittelema naurettavan huono kolmikerroksinen museo. Museo kertoi olevinaan monipuolisesti kaikesta, mutta missään ei esim. mainittu miten paljon orjia käytettiin kanavan rakentamisessa ja miten työläisiä kuoli valtavia määriä työtapaturmissa, erityisesti orjia. Mainittiin vaan että keltakuume ja malaria tappoi paljon, muttei mitään muista kuolinsyistä! Jokapuolella myös vaan hehkutettiin miten hieno juttu tämä kanava on, miten se tuo työpaikkoja ja rikkautta Panamaan ja millaista luontoa ja eläimistöä sen ympäriltä löytyy, mutta kaikki oikea info kanavan läpikulkevista laivoista ja tilastolliset tiedot puuttuivat täysin!


Laiva menossa lapi kanavan... alhaalla.

Kanava ei muutenkaan ole mitenkään näyttävä, onhan se hieno saavutus ihmiskunnalta rakentaa nyt tuollainen, mutta ulkonäöllään se ei hurmaa taikka oikein vakuuta.
Kanavan ihmettelyn jälkeen kävimme tallailemassa muutaman kilometrin pituisen metsälenkin kaupungin laitamalla olevassa jonkin sortin nationalparissa (Parque Natural Metropolitano) missä olisi pitänyt olla vaikka kuinka eläimiä (mm.laiskiaisia!) mutta näimme vain muutamia apinoita, mikä tietty sekin oli jo jotain :)


Ja ylháalla...

Panamassa on ollut selkeästi kuumempi ja kosteampi kuin Etelä-Amerikassa kertaakaan. Nyt alkaa olemaan sellainen oikea Kaakkois-Aasia kuumuus ja kosteus. Ihanaa sanon minä! :)
Ihmiset on myös olleet erinäköisiä. Portobelossa Karibianmeren puolella kaikki ihmiset olivat mustia, hassulta tuntui matkustaa bussissakin kun olimme ainoat vaalea ihoiset! Olemmehan usein olleet ainoat vaaleaihoiset Etelä-Amerikankin busseissa mutta nyt olimme oikeasti ainoat valkeat! Panama Cityssä on taas nähnyt ei afrikkalaisen näköisiä tummaihoisia ihmisiä sekä yllättävänkin paljon perinteisesti pukeutuvia Kuna -heimolaisia.

Heti saimme huomata myös Jenkki turistien määrän kasvaneen, verrattuna etelä-amerikkaan ja myös israelilaisia armeijan jälkeen reissaavia nuoria on täällä taas. Kuulimme myös että jenkit yleensä sanovat olevansa Kanadasta, sillä missään päin Etelä- ja Väli-Amerikkaa ei oikein pideta Jenkeista ;) välillä ihan ymmärrettävistä syistäkin...

Nyt ollaan oltu jo jonkin aikaa Santa Catalina surffi ja sukellus kohteessa, ihan super kivaa on ollut ja siita sitten lisaa seuraavassa piiiitkassa postauksessa :)

Ei kommentteja: