sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Filippiinit

9.12.2009
Taalla sita ollaan Filippiineilla!

Lennot Bangkokista Manilaan ja Manilan kautta Cebun saarelle sujui todella hyvin. Miun mielta tietenkin ylensi heti Bangkokin paassa lentokoneessa soivat Joululaulut.
Manilassa tavattiin Heikki ja Juhani, jotka olivat lentaneet Kuala Lumpurista. Vasyneiden tervehdyksien jalkeen alkoi seuraavan lennon odottelu, mika aamuyolla muutaman tunnin nukkumisen jalkeen tuntui piiiiitkalta.

Ensi vaikutelmat Filippiineista on positiiviset; pieni sekoitus espanjaa, jenkkeja ja isosti aasiaa. Filippiinein kieli Pilipino kuulostaakin todella paljon espanjalta! Ja tuttuja sanoja espanjasta loytyy paljon ja esimerksiksi espanjalaiset numerot ovat ihan yleisessa kaytossa, kiitos espanjalaisten valloittajien. Englantia taalla myos puhutaan todella hyvin, kiitos jenkkien, jotka sotivat Filippiinit espanjalaisilta ja myohemmin japanilaisilta. Myos uskonto on espanjan kauden peruja, eli kristinusko on valtauskonto (katolilaisuus) lukuunottamatta etelaista Mindanaon saarta, joka on alusta asti ollut muslimien vallassa. Tama on myos se saari missa on levottomuuksia paa asiassa.

Meille kaikille tuli vahan sellainen fiilis etta talta voisi myos Keski-Amerikassakin nayttaa?

Cebu cityssa oli tarkoituksena ottaa yhteytta suomalaiseen Kimmoon, johon olimme tutustuneen Koh Taolla aikaisemmin ja joka myos olisi nyt Cebussa. Mutta kuinkas kavikaan, nettikahvilaan paastessamme toteammekin Juhanin kanssa etta Kimmohan on taalla ja kay viela ilmi etta olemme kaikki tsekkautuneet samaan hotelliin sisaan, hienoa .

Seuraavana aamuna matkamme jatkui viidestaan Moalboaliin, ensimmaiseen viralliseen matkakohteesemme Cebulla. Matka vierahti suht kivuttomasti paikallisbussissa jonka penkkirivit olivat kylla niin lahekkain toisia etta edes miun jalat eivat meinanneet mahtua ja asennon vaihtamisesta voi vain haaveilla. Oltiin muuten ainoat lansimaalaiset bussissa.

Moalboal on siis rannikko kaupunki cebun saaren lansirannikolla. Tarkoituksenamme oli tehda taalla pari sukellusta, missa suoriuduimme Heikin kanssa. Juhani suoritti samaan aikaan vapaasukelluksen kolmipaivaista jatkotason kurssia ja Kimmo ja Jere olivat nokat tukossa flunssan kourissa.
Sukellukset olivat jees, etenkin ensimmainen jolla naimme isoimmat kilpikonnat mita olemme koskaan Heikin kanssa nahneet.. Ja ne muuten oli isoja! Varmaan miun kadet levaallaan voisi kuvata yhden niista kokoa ;) myos merikaarme nakyi, merihevonen, kivikala ja paljon paljon isoa lehti korallia ja muuta hienoa!
Toisella sukelluksella kohokohtana oli jattimainen sardiinikalaparvi. Ikina en ole nahnyt yhta isoa kalaparvea, kun olimme parven ala puolella se peitti valon tulon pinnasta miltei taysin! Wow.

Moalboalissa olisi ollut myos mahdollisuus tehda paivan heppavaellus! Saat tosin oli sen verta huonot etta keskiviikko iltana teimme ratkaisun lahtea torstai aamuna takaisin Cebu cityyn. Takaisin tulo matkalla sattuikin sitten jotain kamalaa.. meidan bussi ja moottoripyorailija kolaroivat.. eika mitenkaan pienesti vaan meidan bussi kaytannossa ajoi kokonaan moottoripyorailijan yli. Moottoripyorailija tuli meita vastaan meidan kaistalla! Oli ilmeisesti koettamassa ohittaa omalla kaistalla kulkenutta ajoneuvoa huonoin tuloksin.. tai nain me paateltiin tapahtuneen, kukaan meista ei nahnyt mita siina oikeasti kavi, muutakuin etta me ajettiin omaa kaistaamme. Meidan bussi hajosi ja mopoilijalle kavi huonommin.. onneksi ambulanssilla ei kestanyt ikuisuutta tulla hakemaan loukkaantunutta pois.
Meidan matka jatkui sitten seuraavan samanyhtion bussilla joka ajoi turmapaikasta ohitse..
Aasialainen liikenne ei tunnetustikaan ole mitaan kilttia ajoa, muttei sentaan koskaan ole joutunut nain lahelta sita todistamaan.

Cebu cityssa meilla oli hoidettavana viisumimme jatkoajan hankinta, mika sujui todella helposti ja taytyy sanoa etta Cebun immigrationissa oltiin ehka ystavallisimpia kuin missaan muualla immigrationissa ikina! Nama jopa vitsailivat meille ja hymyilivat jne. Kun yleensa immigrationeissa on tiskin takana vain nyrpea naama ja saat varautua hieman taistelemaan etta saat asiasi siella hoidettua.

Huomenna sitten kohti meidan toista Cebun ns. Virallista matkakohdetta, Malapasqua islandia. Saari sijaitsee aivan cebun pohjois osassa. Kokoa saarella ei hirmuisemmin ole, opaskirjan mukaan sen pitaisi pystya kavelemaan ympari kolmessa tunnissa.. se olkoon tavoitteemme . Talla saarella olisi taas sukellusta ohjelmassa (missapapain Filippiineja ei olisi) ja toiveena nahda harvinaisia Thresher haita, mita juuri taman saaren ymparistossa usein porraa. Myos Mantaray olisi kuulemma mahdollisuus nahda... ja mandariinikalan parittelu tanssi on taman saaren erikoisuuksia, pidetaan peukkui!

13.12 Sunnuntai/ Malapascua island.
Saavuttiin Malapascua saarelle perjantaina reilun neljan tunnin bussimatkan ja noin 30minuutin lauttamatkan jalkeen.

Kampan saaminen saarelta osottautui vaikeammaksi kuin kuvittelimmekaan , tai ainakin hintaluokka oli meille monissa asunnoissa mahdoton (= hinnat alkaen 1500 pesoa/yo/2hloa eli noin 11 euroa yo per nenu). Loppujenlopuksi halvimmaksi ja hintalaatusuhteeltaan parhaimmaksi osoittautui perhemajoitus. Eli nyt ollaan viidestaan saman katon alla hienossa huoneessa, tasta lystista maksamme 420pesoa/hlo, eli huomattavasti vahemman kuin 600pesoa ;)

Talla saarella ei viela (on tulossa ihan pikapikaa kuulemma kyllakin) ole 24h sahkoa, kuin ehka jossain hienoimmissa resorteissa joissa on oma generaattori. Teita ei viela ole juurikaan, kinttupolkuja vain ja saarella asustaa ihan oikeita paikallisia, vaikka pieni ja turistisoitunut saari onkin. Myoskaan makeaa vetta on ilmeisesti vain rajoittuneesti, silla suihkuista tulee vain suolavetta. Meidan ikaisia tai nuorempia matjaajia taalla on aika vahan, enemmankin sellainen super sukeltajien/vedenalaista valokuvausta harrastavien saari.. ja samalla hieman vanhemman vaen suosiossa. Ja japanilaisten! niita taalla tuntuu riittavan.

Taman saaren suurin vetonaula on sukellus ja erityisesti Thresher sharksit (http://scubapeople.com/images/Picture-Trips/thresher.jpg) joita muualla maailmassa nakee todella harvoin, mutta taalla niita nakyy paivittain. Mekin teimme tana aamuna ensimmaisen sukelluksen joka oli nimenomaan tallainen Thresher shark sukellus. Kaytannossa tallainen hai spottaus sukellus tapahtuu niin etta laskeudumme aamu kuuden jalkeen hiekkapohjalle jonka tuntumassa on monia kalojen cleaning stationeja (=pikku kalat puhdistaa isompia) ja odotamme. Olemme hiljaa, liikkumatta, paikoillaan ja odotamme. Saimme odottaa noin 10 min. ennen ensimmaista hai havaintoa, mutta loppu sukelluksen (noin 20min) saimme nauttia Thresher sharkin uintia seuraten..
harmittaa vain etta nakyvyys ei ollut mikaan paras mahdollinen ja koska saa oli aika pilvinen ei valoa ollut liikaa reilussa 20metrissa missa olimme. Muiden mielesta vissiin super siistia ja tosi jees juttu nahda tuo hai ja olihan se nyt hienoa, mutta empa nyt tieda.. meita oli sukeltajia kuin leffateatterissa katsojia rivissa, varmaan miltei 30 tyyppia kytiksella.. ja tosiaan se ettei siella hiekkapohjalla ollut mitaan muuta..hmm. noh, tulipahan kaytya ;)

Toinen sukellus tehtiin iltapaivalla myos tarkoituksena nahda jotain isoja merenelavia, kuten Mantoja (http://www.mantaray.com/images/mantas/sidebar/manta_25.jpg) tai/ja Hammerhead sharkeja (http://www.divemagazine.co.uk/news/images/2005-gr8hammerhead1.jpg), mutta eipa naita tietenkaan nakynyt.. eli kiva sukellus.. reilu 30min. hiekkapohjalla istuen, ja vain 27 asteista merivetta = hemmetin kylma! Hrrrr.

Meista siis vain Mina, Heikki ja Kimmo paasi sukeltamaan, kun Juhanilla on jotain korva ongelmia ja Jere taas on ollut jo alkuvkosta asti flunssassa.. mika sita on aikas paljon harmittanut. Noh, toivottavasti pojat paranee ja paasee tekemaan taalla muutamat sukellukset ennen kuin jatkamme matkaa.

Meita ei saat ole kylla liikaa Filippiineilla suosineet.. aina kun on ollut matkustuspaiva on paistanut aurinko, mutta kaikki nama paikallaan olo paivat kun toivoisi olevan natty saa, etta voisi tehda kaikkea kivaa, onkin tullut vetta enemman tai vahemman ja ollut tosi pilvista. Onneksi meilla on kuitenkin viela aikaa taalla.. vissiin viela noin 5 viikkoa?

Taalla soi muuten myos joululaulut ja on joulukoristeita = Jenni happy happy ja tyytyvainen ;) hih. Ja pojat kiroilee.. ;)

Ei taalla muuten kyl edes huomaisi mitaan Joulua.. mika ei ihme kylla minuu edes hirveammin haittaa.. tai johtuu varmaan juuri siita ettei edes tajua joulun tulevan kun sita ei taalla niin huomaa.

Hei, nyt muuten kannattaa kayda myo lukaisemassa Heikin ja Juhanin blogit! Molemmat ovat ehka jo paivitetty ja Heikilla pitaisi olla muutama kuvakin ladattuna!

Lisaa taas myohemmin :)

Ei kommentteja: