perjantai 6. marraskuuta 2009

Bang Lung, Rattanakiri and Back in Phnom Penh.

Taalla sita taas ollaan takaisin Phnom Penhissa ja hyvalta tuntuu :)

Rattanakiri osuus oli oikein miellyttava ja mukava kokemus, joskin paikan paalla Bang Lungissa tulikin vietettya vain kolme taytta paivaa.

Viime sunnuntain aamuna meilla piti olla nouto tuk tukilla taalta Lake Sidelta bussi asemalle, mutta yllattaen luvattua noutoa ei kuulunut ja lahella oleva tuk tuk kuski kertoikin etta talla bussiyhtiolla ei olisi noutoa vesifestivaalien takia.. kiva. Noh, hetki pohdittiin etta uskoako tata tuk tuk kuskia... odoteltuamme aikamme eika noutoa edelleenkaan kuulunut hyppasimme taman tuk tuk kuskin kyytiin ja paasimme bussiasemalle ajoissa.

Matkalla hieman ihmettelimme etta mita kautta kuski mahtoi ajaa, silla Phnom Penhista Kratieen pitaisi olla olemassa paallystetty tie.. tama kuski kuitenkin ajoi paallystamatonta ja valilla todella heikko kuntoistakin tieta pysahdellen valilla ottamaan tavaraa ja ihmisia kyytiin. Kratiesta eteenpain jatkoimme kuitenkin jalleen paallystettya tieta Stung Trenia kohti.

Viimeinen ja pahin etappi oli kuitenkin Stung Trengista Bang Lungiin. Tie oli todella kuoppainen ja heti alussa oli iso ja suhteellisen syvakin vesi allas, mista meidan mini bussi paasi kuitenkin suht helposti yli. Minibussimme ei kuitenkaan ollut ihan uusimmasta paasta ja kerran Jeren pitikin osallistua tyonto puuhiin saadaksemme se uudelleen kayntiin :) Kokonaisuudessaan matka-aika oli kutakuinkin 11 tuntia. Saatiin huone lake view guesthousista 5$/yo tv:n kera, mista nakyi muutama hyva kanavakin, jee.


Maanantaina kaytiin kavelylla Bang Lungin keskustassa, missa ei oikeastaan ollut juurikaan mitaan. Koko keskusta koostui noin neljasta ristiin menevasta tiesta ja markkina-alueesta. Ravintoloita ei oikeastaan ollut, eika muita lansimaalaisiakaan nakynyt kuin muutama hassu.
Loydettiin kuitenkin paikka mista saatiin ostettua yhdet oluet ja istuttua ihmettelemassa kaupunkia.. Kulman takana hihitteli nuoria tyttoja, jotka yritti uskaltautua juttusille. Tulivat tuomaan meille lappusia ja juoksivat akkia karkuun :)
Tytot kirjoittivat kuitenkin hienoa englantia ja saimme hieman kommunikoitua heidan kanssaan :) Jere sai myos lapun missa luki I LOVE YOU! :) Lupasimme tulla viela takaisin moikkaamaan heita uudestaan.

Tiistai paivalle sovimme retken jonkin kylan hautausmaalle ja katsomaan paria kylaa.. Lahdimme retkelle kahden saksalaisen naisen kanssa. Matkaa tehtiin ensin mopojen kyydissa joku puolitoista tuntia ja sitten viela veneella noin tunti.. ja kylahan oli ihan samaa sarjaa kuin kaikki muutkin kylat mita on tullut aasiassa suunnilleen nahtya, nain karjistaen :) Eli kylien katselu ei meille Jeren kanssa oikein enaa maistu.. Hautausmaa oli erilainen ja hieno, mutta ei kylla tuollaisen matkustamisen arvoinen nahtavyys.. ja ei tama retki mikaan halpakaan ollut, mutta tulipahan tehtya :)
Paluu matkalla miun mopon etupyoran sisakumi puhkesi.. onneksi emme olleet paasseet viela kauaksikaan venesatamasta ja kumi voitiin vaihtaa siella. Silla tie mita mopojen kyydissa menimme oli todella mutainen ja pitka, eika matkalla olisi ollut valttamatta mitaan paikkaa vaihdattaa rikkinaista kumia. Mopokuskiemme kengat olivat aivan mutaiset ja jalat nilkkoja myoten, silla tie oli osittain todella vaikea kulkuinen mudan takia.

Keskiviikkona emme halunneet enaa maksaa suuria summia retkista, joten vuokrasimme polkupyorat ja lahdimme niilla katsomaan kraateri jarvea, jonne oli noin 5km matkaa. Melkein perilla huomasin etta miun pyorasta eturengas (se ulkokumi) oli rikki! Paasimme kuitenkin jarvelle asti, missa uimme aikamme ja paistattelimme paivaa. Vesi oli vihertavaa, mutta aika kirkasta ja puhtaan oloista ja myoskin juuri sopivan viileaa hellepaivalle. Jarvi oli muodoltaan taydellisen pyorea, minka takia monet ihmiset vaittavat sen syntyneen meteroriitin tormayksesta.

Paluumatka kaupunkiin ei sitten sujunutkaan niin hyvin. Pyorat parkista haettuamme huomasimme etta tosiaan miun pyoran koko etukumi oli nyt tyhja, eika silla voisi enaa ajaa.. jouduimme taluttamaan pyoria muutamia kilometreja kovassa helteessa ylamakia ja alamakia. Onneksi ei tarvinnut aivan kaupunkiin asti hikoilla pyoria taluttaen vaan loysimme korjaamon missa oli myos polkupyoraan sopivia kumeja...

Todettiin Jeren kanssa etta mulla on joku taipumus naihin kumirikkoihin.. Viime pitkalla reissulla Juhanin kyydissa ollessani Balilla meilla hajosi mopon etukumi.. sitten talla reissulla Taolla olin Jarin kyydissa kun meni moposta etukumi rikki ja toisen kerran Akin kyydissa. Ja nyt kahden paivan aikana Bang Lungissa ensin moposta ja sitten viela fillarista! :)

Paatettiin lahtea Bang Lungista samaa matkaa saksalaisten naisten kanssa takaisin Phnom Penhiin jo torstaina, silla ei Bang Lungissa ihan hirmuisesti mitaan tekemista ollut jos et lahtenyt viidakko retkille. Jotenkin nuo viidakko vaellukset ei talla eraa meita edes kiehtoneet tuolla, silla ilmasto oli selkeasti viileampi ja koko maanantai kaytannossa satoi aamusta iltaan ja mietimme ettei viidakossa yo kaatosateessa hammockissa malaria hyttysten piirittamana valttamatta ollut se juttu.. ja tuolla tosiaan oli paljon malariaa liikenteessa (ja monia erittain myrkyllisia kaarmeita!). Miltei kaikilla oppailla keta oli toissa tuolla guesthousilla oli ollut malaria. Ja meilla ei tietenkaan ollut mitaan malaria laakitystakaan mukana. Saastetaan viidakko vaellukset jonnekin lampimampaan ;)

Paluumatka Bagn Lungista takaisin Phnom Penhiin sujui ihan ok. Tosin nyt talla huonolla tienpatkalla oleva vesi este oli nyt erittain vaikeakulkuinen, silla siihen oli muodostunut ison lammikon lisaksi myos iso muta-alue, mihin miltei kaikki maastoautoa suuremmat tai painavammat autot ja bussit jai jumiin. Paikalla oli onneksi kaksi traktoria, jotka vuoron peraan tyonsivat ja vetivat autoja mudasta.













Tietenkin aasialaiseen tapaan jarjestys ja organisonti talla tienalueella ei ollut mikaan paras mahdollinen.. kaikki halusivat olla seuraavana menossa, aiheuttaen sellaisia jumi kohtia ettei kukaan lopulta paassyt minnekaan. Oltiin suurinosa ajasta ulkona bussista silla kun ilmastointi ei ollut paalla oli bussissa tukahduttavan kuuma. Meidan bussi selvitti vesiylityksen hyvin, mutta jai jumiin mutaan. Tassa vaiheessa molemmat traktorit oli meidan bussin takana niin etteivat ne paasseet vetamaan sita ylos. Onneksi jonkin ajan kuluttua tuli toisesta suunnasta iso rekka joka auttoi meidat ylos.. aikaa tahan odotteluun kului miltei kolme tuntia. Kokonaisuudessaan matkaa tehtiin 14 tuntia, vaikka tulimmekin loppumatkan nyt kokonaan paallystettya tieta, eika mitaan kierto teitan niin kuin menomatkalla. Ei tarvinnut paljoa unta odotella illalla :)

Otettiin talla kertaa eri guesthousista huone.. tosin aivan samanlainen laituri viritelma tassakin on, mutta huoneet huomattavasti siistimmat ja hintaa se 5$ yo.

Ollaan taalla Phnom Penhissa muutama paiva. Koetetaan loytaa suomalaiselta hotelilta muutama tuttu ja viettaa aikaa heidan kanssaan. Sunnuntaina tai maanantaina viimeistaan jatketaan matkaa sitten kohti Battambangia, mika opaskirjan mukaan kuulostaakin oikein miellyttavalta kaupungilta. Toiseksi suurin kaupunki Phnom Penhin jalkeen!

ai niin ja HIENOA ISANPAIVAA IHANALLE ISKALLE! :)

Teilla siella alkaa olemaan kuulemma jo luntakin?! seka etelassa etta Joensuussakin? olen kade jos tasta talvesta tulee etelassakin hyva luminen! :)

6 kommenttia:

jukka ja mirri kirjoitti...

tervis.
hyvä että matkanteko sujuu ilman isompia ongelmia.saadaanko noista kumirikoista ehkä nähdä tuloksia 9 kuukauden päästä? ei vaan, jatkakaa samaan malliin ja pitäkää itsenne terveinä.

Anonyymi kirjoitti...

....hih... hyvä veto Jukalta tuo kommentti 'kumirikoista'! ei pantais pahaksi täällä ;) Joensuuhun tuli viime yönä lumipeite - pikkupakkasen kera!
Kiitoksia isänpäiväterveisistä - täällä jaksellaan ihan mukavasti - mieluista matkantekoa teille edelleen!! äiti ja iskä

Unknown kirjoitti...

Luetaan blogia täälläkin. Pikkasen ollu kumiongelmia teillä :) Eikös Jere ois voinu työntää sen bussin sieltä mudastakin kun kerran vauhtiin pääsi.
Hyvää reissua.

Jere kirjoitti...

Olisinhan ma jaksanu tyontaa sen bussin helposti irti siita mudasta, mutta en viitsiny aiheuttaa kateutta paikallisten Khmerien silmissa ;)

Mom kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Mom kirjoitti...

Ette oo kyllä tarvinnu kuntosalia, ku noin paljon on saanu työntää ja puskea, kiivetä ja kavuta, mutta oishan tylsää jos ei mitään sattuis ja tapahtuis.
Etelän lumipeite on ollutta ja mennyttä, vain loska on jäljellä eli ei tarvi toistaiseksi Jennin harmitella.....nauttikaa te vaan lämmöstä