tiistai 21. syyskuuta 2010

Ciao Rome! ...Veni, Vidi, Vici.

Reissuun on vihdoin taas päästy viimeisten viikkojen sähläyksestä huolimatta. Rinkat pakattiin edellisenä päivänä ja illalla vielä käytiin tahoillamme moikkaamassa ystäviä ja tuttavia.
Lähtöaamuna herätys oli 4 tunnin unien jälkeen rankka ja matkalla lentokentälle tuntui mieleen tulevan miljoona asiaa mitä ehkä en ole muistanut ottaa mukaan..
Lennot Roomaan menivät helposti torkkuen, vaikka Riikan kentällä konetta vaihtaessa hieman jotain sählättiinkin ja yhdet avaimetkin jouduimme postittamaan vasta sieltä käsin :) Toivottavassti ovat muuten tulleet jo perille? =D

Riikasta Roomaan taisimme lentää alppien ylitse? Näimme ainakin aivan mielettömän upeata vuoristomaisemaa ja lumihuippuisia vuoria! Jere koki ensimmäiset reissuunlähtöfiilikset tässä ja mie lentokentällä shuttle-bussiin hypätessämme. Vihdoin oltiin reissussa!

Bed and Breakfast paikkamme Vatikaanin kupeessa osoittautui oikein moitteettomaksi paikaksi. Taitaa olla Family Run -paikka, jossa joku täti otti meidät iloisesti italiaa löpöttäen vastaan ja huoneemme on tosi jees! Täällä ei taida olla edes kuin nelisen(?) huonetta yhteensä.

Käväisimme jo sunnuntaina kävelyllä lähiympäristössämme, maksoimme itsemme kipeiksi ruoasta vatikaanin liepeillä (niinpä, miksi ihmeessä söimme niin lähellä suurta turistinähtävyyttä!) ja maksoimme tuopeistakin 6e!! hulluutta.
Pietarin kirkkoon ei ollut jonoja joten aikamme kuluksi kävimme sitäkin ihmettelemässä (onneksi, sillä tuolloin siellä ei oikeasti ollut juuri yhtään turisteja).
Ja sitten takaisin kämpille ja nukkumaan jo klo 20.30 :) aikaero varmaan vaikuttaa ;) (olemme täällä tunnin jälessä suomea).
















Maanantaina olimme tosi reippaita ja katsastimme lähes kaikki Rooman päänähtävyydet kävellen! Juu, tuli niitä kilometrejä varmasti se 10 ellei enempikin :)
Santa Maria Maggioren -kirkko, Colosseumit, Palatinot, Roman Forum, Vittorio Emaunelin monumentti, Pantheon, Piazza Navona, Trevin vesiputous ja espanjalaiset portaat sekä lukuisat muut matkalle osuneet isot kirkot on nyt nähty. Ja Huh huh,., kyllä taas illalla jalkoja pakotti ja väsytti :)











































Tänään Tiistaina olemme olleet hieman maltillisempia nähtävyyksien suhteen. Kävelyä kuitenkin tuli runsaasti kun päätimme olla käyttämättä metroja lainkaan :) Aamulla suuntasimme Vatikaanin museon porteille (siellä olisi se yksi kuuluisa sikstuskin) ja lähdimme kävelemään kohti jonon häntää... ja jonohan jatkui, jatkui, jatkui ja vielä vähän jatkui... valehtelematta ihmismassojen täyttämä vatikaanin muurin kylkeä kulkeva jono oli miltei kilometrin pituinen! (no ei ehkä ihan), mutta jonossa aikaa oltaisiin saatu kulumaan varmaan se 2h.!! Totesimme, että huomenna uudestaan ja että jonoon olisi tultava jo kasin aikaan aamulla, vaikka itse alue aukeaisikin vasta ysiltä..
Saavuimme jonon pään kautta myös pietarinkirkon porteille ja totesimme että Onneksi, Onneksi olimme käyneet sisällä jo sunnuntai iltana, kun jonoja ei ollut yhtään, sillä nyt tuonnekin jonot kiersivät ja kiemurtelivat ympäri pietarinkirkon aukiota! Sairasta!

Käväsimme jonkun Sant'Angelon linnoituksessa, Campo de Fiorilla, orpojen kissojen valtaamassa Area Sacrassa (missä haisi ihan kauheasti kissojen pissi ja missä Ceasar on tapettu), kävimme taas muutamassa kirkossa ja viimeisissä nähtävyyksissä, mitä emme maanantaina olleet vielä nähneet.

Vaikkemme kovin hengellisiä olekkaan niin voi jumpe nää kirkot on upeita täällä! En ikinä ole nähnyt mitään vastaavaa ja kun näitä kirkkoja myös riittää!! Niitä on joka kulmassa ja suurinta osaa ei ole merkitty mihinkään turistikarttoihin ja ovat sisältä silti yhtä isoja, hulppeita ja upeita! Jotain hyvääkin kristinuskossa on, kaikki kirkot ovat ilmaisia! Eli näistä hienoista nähtävyyksistä ei tarvitse maksaa penniäkään, ei edes Suurimmasta ja kuuluisimmasta Pietarin kirkosta. Siistii :)
Miinusta turistimassojen paljous.. onko täällä edes muita kuin turisteja? Se että vessoja ei löydy mistään ja että edullisia ravintoloita/kahviloita ei löydy keskustassa kulkiessa kovinkaan helpolla.

Iso plussa Rooman Juomavesiposteista! Roomasta löytyy yli 2000 juomavesipostia, missä valuu vettä jatkuvasti ja hyvää ja kylmää sellaista, nam :) Eikun pullo alle ja täyttöön!



Kun ihmiset yleensä kääntyvät hiilihydraatittomalle dieetille niin me olemme kääntyneet pelkälle hiilihydraatti dieetille :) Ruokavaliomme koostuu kolmesta kovata P:stä; Pizza, Pasta ja Panini :)
Siihen vielä päälle aamupalasettimme: sokeroituja Cornflekseja, rusinapullaleipää ja viineriä! =D
Ja pelkäämpä pahoin että vastaava ruokalinja jatkuu läpi Etelä-Amerikan. Mutta näillä mennään ja pärjätään.

Rooma ei muutoin minuun ole erityisemmin sykähdyttänyt. Kaunistahan täällä on, ei uusia rakennuksia lainkaan pelkkiä vanhoja ja voi kyllä kuulla ja nähdä historian havinaa joka puolella.

Outoa on se, ettei esim. museoissa ole englanniksi välttämättä mitään tekstejä! Siinä sitten kiertelet ja ihmettelet.. ja myöskin jos kysyt jotain englanniksi siulle yleensä vastataan italiaksi :)
Meille tää tietty on ihan kiva juttu, espanja ja italian kielet liippaavat meille sen verta läheltä että ollaan koetettu vähän jotain italiaksi/espanjaksi puhella ja ainakin iloista vastaanottoa (ehkä vain huvittunutta) olemme saaneet :)

Turisteilta kyllä osataan rahastaa, tässä muutama esimerikki: turistikojusta vesi 2-4 €/0,5 l kun kaupasta 0,25 €/1,5 l, ja viini ravintolassa voi olla varmaan edullisimmillaan 6 €/1 l karahvi tai kalleimmillaan 6 €/lasi, kaupassa (varmaankin tosin myös sitä huonointa) halvin viini 0,90 €/1 l :)

Mutta nyt ulos keskustaan illalliselle ja sit unille, jotta huomenna nähdään se viimeinenkin upeus, vatikaanin museo ja sikstuksen kappeli :)

7 kommenttia:

Tarja kirjoitti...

Heissan Teille - paljon olette ehtineet nähdä - Roomaahan ei päivässä rakennettu mutta te ehditte melkein päivässä sen nähdä :)) Jaksamista vielä huomisellekin päivälle!

Anonyymi kirjoitti...

tervis.
avaimia ei oo vielä näkyny mut eiköhän ne sieltä ilmestyne.
reissunjatkoja, meilläkin se varmistui-
T.mirja ja jukka

Mom kirjoitti...

taitaa olla kulttuuriähky jo heti matkan alussa :)
puhumattakaan hiilariähkystä
...mutta kun molemmat ähkyt on niiiiiiiin ihania!!

seuraavaa kulumista odotellessa terveisiä viileästä Hesasta

Mom kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

tänks. sain just avaimet käteen:)
T:Mirja

Juhani kirjoitti...

MItaa eks taa futaa?!?

Juhani kirjoitti...

Futaa, siistii ja nauttikaa toivottavasti veditte kunnon kulttuuri overit...